The Wall Street Journal Europe
A Gazprommal állítólag kapcsolatban álló befektetők megszerezték az ellenőrzést a BorsodChem fölött, és ezzel minden bizonnyal súlyosbodik a magyar vegyipari vállalatot hónapok óta terhelő tulajdonosi válság -- írta csütörtökön a The Wall Street Journal Europe. Az ügy mind Magyarországon, mind külföldön kérdésessé tette a magyar tőkepiaci szabályozás megfelelő voltát. A szabályozó hatóság nehezen küszködik annak bizonyításáért, hogy egyszerre tudja szavatolni a tőkepiac átláthatóságát és a törvény méltányos alkalmazását -- írta az amerikai gazdasági lap európai kiadása.
Az osztrák Vienna Capital Partners képviselője, a BorsodChem új elnöke, Heinrich Georg Stahl tagadta, hogy a Gazprom strómanja lenne. Szerinte a változtatások célja helyreállítani a befektetők bizalmát, és eloszlatni a bizonytalanságot a vállalat körül. "Ez az első lépés bármilyen kétség eloszlatására, hogy az igazgatótanács ne dolgoznék teljes egészében minden részvényes érdekében" -- mondta az újságnak Stahl, aki korábban az OMV pénzügyi igazgatója volt.
"Folytatódik a vizsgálat, álláspontunk nem változott" -- idézte a lap Szász Károlyt, a PSZÁF vezetőjét. Ám Szász Károly arra is utalt, hogy lehetőségei korlátozottak a változtatások megtámadására, mert a magyar törvények nagy bizonyítási terhet rónak rá, ha együttműködést akar megállapítani egyes befektetők között -- tette hozzá az újság.
A BorsodChem kiakolbólított igazgatótanácsi tagjai azt mondták, hogy várták a támadást, de annak mérete mégis meglepte őket. John Lauer, a clevelandi Oglebay Norton Co. vezérigazgatója, a BorsodChem egyik volt igazgatótanácsi tagja azt mondta, hogy a BorsodChemnél már csak kormányzati beavatkozás teremthet rendet. "Most már a kormánytól függ az ügy. Ezt a csatát elvesztettük, de a háború folytatódik akörül, hogy a kormány meg tudja-e védeni a magyar tőkepiacot" -- mondta Lauer a lapnak. "Váratlan volt egy ilyen általános szembehelyezkedés a szabályozó hatósággal. A szemünk előtt zajlott le a vállalat lopakodó meghódítása. De a játszma még nem ért véget" -- mondta a londoni Baring Private Equity Partners vezető partnere, Karády György, aki korábban az EBRD munkatársaként foglalkozott magyarországi befektetésekkel.
Vedomosztyi
A BorsodChemet bevették: véget ért a magyar cég vezetőségének harca a Gazprom-érdekeltségek bekebelezési törekvései ellen, miután a rendkívüli közgyűlésen a Gazprom és leányvállalata, a Szibur képviselői kapták meg az igazgatótanácsi helyek többségét -- írta csütörtöki beszámolójában a Vedomosztyi című orosz gazdasági naplap.
Szergej Zenkin, a Szibur alelnöke -- aki ugyancsak igazgatótanácsi tag lett -- az orosz lapnak úgy nyilatkozott, hogy a BorsodChem vezetésében nem terveznek további váltásokat, mindenki marad a helyén. A Vedomosztyi szerint kompromisszum létrejöttét jelzi az is, hogy a magyar cég két vezető menedzsere megőrizte pozícióját, és csak az EBRD szomorkodott, mivel -- habár a részvények 8 százalékát birtokolja -- képviselője nem jutott be az igazgatótanácsba.
"Úgy véljük, hogy a BorsodChem közgyűlésén hozott határozatok stabilizálják a helyzetet a magyar cég körül" -- idézte Zenkint az orosz lap, megjegyezve azt is, hogy a részvényesek nem adják el a TVK 15 százalékos részvénypakettjét, amely nagyon is érdekes a Szibur számára. A Vedomosztyi szerint a történet vége akár "happy end" is lehetne, ha az ügyet nem árnyékolná be a magyar felügyeleti szerv, PSZÁF szándéka a közgyűlés határozatainak megtámadására.
The Wall Street Journal Europe
Az orosz gazdasági napilap -- Borisz Berezovszkij ismert orosz--izraeli sajtócár tulajdona -- a Gazprom "eljöveteléről" beszámolva kiemeli, hogy az orosz gázipari óriás féléves harc után szerezte meg az ellenőrzést a BorsodChem, a nagyságra második magyar petrolkémiai üzem felett. A lap a Gazprom-érdekeltségű Szibur orosz cég képviselőire hivatkozva azt állítja, hogy a közgyűlés "gyakorlatilag konfliktusmentesen zajlott", annak ellenére, hogy elemzők néhány napja még botrányos kimenetelét sem zárták ki. A problémákat a PSZÁF és a főrészvényesek keddi találkozóján rendezték, a Gazpromnak sikerült kibújnia a vádak alól, kivédve azt a követelést is, hogy vételi ajánlatot terjesszen elő a többi részvényesnek. A BorsodChem vezetői ugyan még megpróbálkoztak egy utolsó lehetőséggel, hogy a részvényeseket 10 százalékos részvénykibocsátásra bírják rá a bekebelezés elkerülése érdekében, de ezt a javaslatot megtorpedózták.
Az orosz gazdasági napilap értékelése szerint a Szibur és a Gazprom a jelek szerint a konfliktus rendezésére törekszik Kovács F. László vezérigazgató csapatával. Az igazgatótanács elnöke Georg Stahl lett, aki a magyarok számára semleges figura, és a közgyűlésen nem vetődött fel a cég vezérigazgatója leváltásának kérdése sem. A Gazprom békülékenysége érthető: bármilyen hirtelen fordulat a BorsodChemnél a PSZÁF-fal való konfliktus kiújulásához vezethet -- írta a Kommerszant Daily csütörtöki számában.
Dow Jones
A BorsodChem igazgatótanácsának átalakítása befelhőzi a vállalat kapcsolatát partnereivel az ellátási láncban, köztük a Mollal és a TVK-val. A Gazprom megjelenése aggasztja a befektetőket, mert egyes részvényesek úgy vélik, hogy az orosz gázipari vállalat nem veszi figyelembe a kisebbségi részvényesek érdekeit -- írta csütörtökön a Dow Jones hírügynökség.
"Szomorú nap ez a mai. A vállalat ellenőrzése a cég körülbelül 51 százalékát birtokló részvényesek kezébe került, a 49 százalékos többi tulajdonost pedig kizárták a hidegbe" -- mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) budapesti irodájának vezetője, Hubert Warsmann a hírügynökségnek. Az EBRD-nek 8,6 százaléka van a BorsodChemben. A PSZÁF-nak három hónapos vizsgálódás után sem sikerült bizonyítania állítását, hogy a BorsodChem egyes részvényesei megsértik a vállalatfelvásárlási szabályokat -- tette hozzá a Dow Jones.
"Senkit nem érdekelnek a BorsodChem gazdasági alapjai és mutatói mindaddig, amíg nincs védelem a kisebbségi részvényesek számára" -- mondta az ABN Amro budapesti elemzője, Tommy Erdei a hírügynökségnek.
Változatlanul bizonytalan, mi a Gazprom célja a BorsodChemmel hosszabb távon, és mennyiben része a szerdai átalakítás a közép-európai vegyipar konszolidálásának -- írta a Dow Jones. Közép-Európában a BorsodChem a legnagyobb PVC-gyártó és az egyetlen MDI-gyártó. Mindkettő műanyagipari alapanyag -- emlékeztetett a hírügynökség, majd hozzátette: Kovács F. László, a BorsodChem lemondott elnöke -- de megmaradt vezérigazgatója -- azt mondta, hogy a Gazprom alapanyag-szállító lehet a TDI-gyártás számára, és piacot teremthet a BorsodChem termékeinek. Elemzők azonban kétkednek. Oroszország és Ukrajna... nem elég fejlett. A műanyagkereslet a GDP-növekedéstől függ. Miként lehetséges, hogy a BorsodChem eddig nem volt jelen, ha egyszer olyan jó ott a piac? -- mondta a Deutsche Bank londoni elemzője, Kovács Krisztina a Dow Jonesnak, amely emlékeztetett: a BorsodChem bevételének közel fele Nyugat-Európából, a többi Közép-Európából és Magyarországról származik.
Az új tulajdonosok szerint ellenőrzésük stabilitást hoz a BorsodChemnek, és részvénye drágulni fog -- írta a hírügynökség, majd így folytatta: most, hogy a Gazprom bekerült a BorsodChem igazgatótanácsába, a TVK ellenőrzése ugyancsak tétté vált, mert a TVK-ban mind a BorsodChem, mind a Mol tulajdonos. "Mivel hiány van mind átláthatóságból, mind világos irányból, mind közkézi részvényekből, a legtöbb befektető továbbra sem jön izgalomba" (a BorsodChemtől) -- mondta az ABN Amro elemzője.