Világgazdaság

Jó alkalmat szimatol Orbán - Előrehozott választásokat jósol a Der Standard

Orbán stratégiát vált, mégis a régi marad címmel közölt elemzést hétfői számában a Der Standard osztrák liberális lap - idézi a Hírszerző a távirati irodát.

Az újság cikkének felvezetőjében a magyarországi belpolitikai helyzetről általánosságban megállapította: egyre valószínűbb, hogy az év végén vagy a jövő év elején előre hozott választást tartanak, annál is inkább, mert a kormányzó szocialisták viszonya a volt koalícióspartnerrel, az SZDSZ-szel lehűlt.

Ebben a helyzetben jó alkalmat szimatol a jobboldali-populista ellenzéki vezető, Orbán Viktor - írta a Der Standard, hozzáfűzve, hogy a politikus az utóbbi hetekben még, ha diszkrét formában is, de erőteljes aktivitást mutat.

Ám a korábbiakkal ellentétben, amikor feltüzelt követőinek hatalmas méretű tüntetéseivel az "utca nyomását" mozgósította a választott kormány ellen, Orbán most az elit tagjaival igyekszik párbeszédet folytatni, beleértve a más színezetűeket is.



Az elemzés szerint nyilvánvaló, hogy a "megjelenésében változóképes vezető új arculat kialakításán munkálkodik".

Ki akar törni abból a jobboldali sarokból, amelybe afölötti csalódottságában szorította be magát, hogy népe megtagadta tőle a szeretetet; a cél a politikai közép, ahol most minden bizonnyal a legtöbbet érheti el. Tőle évek óta nem hallott, bátorító gesztusokat tesz a gazdaságnak: adóreformról, a bürokrácia csökkentéséről, a gazdaság élénkítéséről beszél, olyan elképzelést felvázolva, amellyel - jegyezte meg a Der Standard - Gyurcsány a szocialista párt víziójának hiánya és a Fidesz baloldali-populista népszavazási obstrukciója miatt kudarcot vallott.

Kormányválság Autók TV-csatornák Tb-törvény BKV Külföldi lapvélemények autóipar Elemzői vélemények katasztrófák kormányátalakítás Részvénypiacok SZDSZ-ügyek Deviza- és árupiac KKV aloldal Befektetési lehetőségek Botrányok a politikában Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok infokommunikáció