Világgazdaság

Kifolyik a pénz Magyarországról - Népszerű a külföldi befektetés

Mára már meghaladja a 12 milliárd eurót annak a működőtőke-állománynak az összege, amelyet magyarországi rezidens vállalatok fektettek be a világ különféle országaiban.

Ez a nálunk megtelepedett FDI közel húsz százaléka, s aránya folyamatosan nő. Szakértők szerint az idén megdől az eddigi éves rekord, s középtávon évi 2-3 milliárd kifektetésre lehet számítani. Vannak, akik „sanda” szemmel figyelik ezt a tendenciát, elismerve persze meglévő előnyeit.

Úgy vélik, hogy a magyar gazdaság versenyképességének a romlása, illetve a bizonytalanság a motiváló erő. További félelem ezzel kapcsolatban, hogy a tőkekihelyezés bővülése rontja a tőkeegyenleget, s ezáltal a folyó fizetési mérleget, a finanszírozási mozgásteret.

Nem osztja ezt a véleményt azonban Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium külgazdasági blokkját vezető szakállamtitkár, aki egyszersmind külgazdasági kormánymegbízott is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Kormányválság KK - Főoldal bal sztrájk KK - Főoldal jobb Tb-törvény kormányátalakítás Részvénypiacok Deviza- és árupiac Piacbefolyásoló adatok VG Egészségügyi konferencia