Világgazdaság

Mégis költünk az öngondoskodásra?

Bár a hazai biztosítási kultúra és a biztosítottság szintje nem erre engedett következtetni, úgy tűnik mégis népszerű lesz a biztosítási piac legújabb, alig két hónappal ezelőtt bevezetett terméke, a szabadfelhasználású jövedelem-kiesés biztosítás.

A munkanélküliségre, táppénzre, baleseti halálra és rokkantságra fedezetet nyújtó termék komoly érdeklődést váltott ki a lakosság körében – közölte a terméket egyelőre egyedüliként forgalmazó biztositas.hu weboldal ügyvezetője Rácz István.  Május 7-e óta 100 ezernél is többen kattintottak a honlapon, amiből mintegy kétezer szerződés meg is köttetett.

A biztositas.hu összesítéséből kiderül, hogy Budapest és Pest Megye – bár szempontjából jóval kevésbé veszélyeztetett, mint az ország számos más területe – magasan vezeti a kötési statisztikát. Az előzetes adatokból látszik az is, hogy alacsonyabb végzettséggel rendelkezők jóval kisebb arányban kötnek jövedelemkiesés-biztosítást, mint a magasabb végzettségűek, pedig az elhelyezkedési esélyük statisztikai valószínűsége jóval kisebb, mint a magasabb végzettségűeké. További érdekesség, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezők körében feltűnően alacsony a nők aránya. (Magyarországon több felsőfokú végzettséggel rendelkező nő van, mint férfi.)

Az alkusz értékelése szerint a legnagyobb meglepetés, hogy az előzetes várakozásokkal szemben nem csak az alacsonyabb jövedelműek kötik meg a biztosítást, hanem azok is, akik 6-700 ezer forintos bruttó havi fizetésért dolgoznak. Emellett sokan választják a maximális -havi 120 ezer forintos- biztosítási összeget is.

A beérkező telefonok és a kötések során megadott adatok rávilágítottak egy alapvető félreértésre is – mondja Rácz István. Többen akkor kezdeményezik a szerződéskötést, amikor már elveszítették állásukat - ekkor azonban már késő, a szerződés megkötését ilyen esetekben sajnos el kell utasítanunk - hívja fel a figyelmet az ügyvezető. A biztosítást az emberek egy része valamiféle állami juttatásnak tekinti, pedig mint bármely más biztosításnál, ez sem köthető meg a (kár)esemény bekövetkezését követően.

Rácz István biztositas.hu jövedelem-kiesés biztosítás alkusz