Világgazdaság

Orbán: az a lényeg, hogy ki a legnagyobb magyarbarát

Nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az a lényeges kérdés, hogy ki a leginkább magyar-barát. A nemzeti érdek mindennél fontosabb - jelentette ki Orbán Viktor.

A hagyományossá vált, kötcsei Polgári Piknik meghívott vendége, Orbán Viktor előadásának első részében a jobboldal elmúlt húsz évének történetéről és állomásairól beszélt, majd a polgári oldal őszi teendőiról szólt, végül a megváltozott világgazdasági helyzetben szükséges tennivalókról mondta el véleményét - olvasható a Fidesz hivatalos oldalán.

Ez utóbbi kapcsán Orbán Viktor először emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kormányra kerülésekor az államadósság 58 százalék volt, amelyet 2002-re, a polgári kormány leköszönésekor 53 százalékra sikerült csökkenteni. Ez azért is számít szép teljesítménynek, mert a XX. század történelmében alig volt olyan kormány Európában, amely kormányzása végén ne rosszabb helyzetet hagyott volna maga után, mint amilyenből indult. Ha a Fidesz tovább kormányozhatott volna, akkor Magyarország ma az élbolyba tartozna a térségben - jelentette ki Orbán Viktor.

Rámutatott: a globalizáció haszonélvezői ma már nem a Nyugat, hanem Ázsia: ma ugyan Kínával az élen, de hamarosan Indiával bővülve, s egyre erősödő orosz világhatalmi törekvések közepette.

A Fidesz elnöke beszélt a közép-európai együttműködés kiépítésének szükségességéről is, amely egy lengyel-magyar tengelyre épülve fontos gazdasági előrelépést jelenthetne az Európai Unión belül. Orbán Viktor szükségesnek és fontosnak tartja az orosz energiát Magyarország számára, de véleménye szerint először olyan energiavezetéket kell kiépíteni, amely nem Oroszországból jön, s amely csökkenti az oroszoktól való függőséget.

Az amerikai útja során megjelent magyarországi sajtóvélemények kapcsán jegyezte meg: nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az a lényeges kérdés, hogy ki a leginkább magyar-barát. A nemzeti érdek mindennél fontosabb - jelentette ki Orbán Viktor.

A találkozón a párt frakcióvezetője, Navracsics Tibor is felszólalt, aki többek között azt mondta: ma Magyarországon sem a politikai, sem a gazdasági elit nem tudja érvényesíteni érdekeit, mert erre kizárólag egy posztkommunista titkosszolgálati hálózatnak van lehetősége.

fidesz.hu-->

Polgári piknik Orbán Viktor Oroszország nemzeti érdek