Világgazdaság

Csúcstechnológiát alkottak

A rendszerváltás után Borsod-Abaúj-Zemplénnek és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének szembesülnie kellett azzal, hogy a korábban jelentős nehézipari központ, illetve mezőgazdasági terület a legnagyobb munkanélküliséggel sújtott és az egy főre jutó alapján a legkevésbé fejlett megyévé vált. Ám az itt megtelepedő vállalatoknak köszönhetően tudásalapú gazdaság épül ki, munkahelyek létesülnek, új beruházásokra kerül sor, támogatják a kisvállalatokat és kutatás-fejlesztési projekteket hoznak a régióba.

Jelentős beruházásokkal támogatják Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlődését a Francia–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagvállalatai. Céljuk, hogy az elmaradott régiókban exportképes termékeket állítsanak elő, hoszszú távon is versenyképes termelési kultúrát honosítsanak meg, munkahelyeket teremtsenek és közreműködjenek a tudásalapú gazdaság megteremtésében.

A francia vállalatok 2006-ban összesen 93 millió eurónyi, főként exporttevékenységből származó forgalmat bonyolítottak le az Észak-Magyarország régió három megyéjében és Szabolcs-Szatmár-Beregben, ebben oroszlánrésze volt Magyarország vezető gyógyszergyárának és a gumiabroncsgyártó nagyvállalatnak.

A Sanofi-Aventis/Chinoin, valamint a Michelin Borsod és Szabolcs megyében hozott létre üzemet. A beruházásoknak köszönhetően több száz munkahely létesült, és számos kutatás-fejlesztési projekt érkezett a régiókba, amely hozzáadott értékkel is gazdagította a legnagyobb munkanélküliségi rátájú megyéket.

A Sanofi-Aventis/Chinoin hazai árbevételének több mint a negyedét fordítja kutatás-fejlesztésre, ennek jelentős részét Borsodban, a Csanyik-völgyi gyárban folyó projektek finanszírozására költi. Emellett több egyetemmel – például a miskolcival – is évek óta együttműködnek annak érdekében, hogy a hallgatók és a kutatók megismerhessék a k+f terület legújabb technológiáit, eredményeit.

A Michelin Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlődésében vállal aktív szerepet: garanciavállalással és kamattámogatással segíti a nyírségi vállalkozásokat, hogy könnyebben juthassanak munkahelyteremtő mikrohitelekhez. A cég ennek kapcsán együttműködési szerződést írt alá a nyíregyházi mikrohiteleket kihelyező Primom Alapítvánnyal. A két vállalat eddig közel 185 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre hazánkban, ennek köszönhetően nemcsak emberek ezreinek van biztos megélhetése, de a k+f projektek következtében hozzáadott értéket is teremtenek a legelmaradottabb régiókban. VG

KK - Főoldal bal elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Felmérések Bűnügyek Részvénypiacok Deviza- és árupiac Botrányok a politikában Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok nemzeti csúcs BÉT