Világgazdaság

Szüretelés a tőzsdén - A szakértő így látja a BUX mai menetét

A Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója a BUX Index délután még a tegnapi záróértéke alá is benézett, végül 2,13 százalékos pluszban 13 684,19 ponton zárta a napot.

Délelőtt még remekelt a magyar közel hat százalékos bővülésből fordult nulla közelébe a mutató, amely a forint gyengülését követte. A lapunk által megkérdezett elemző szerint természetes folyamatról van szó: a befektetők délután realizálták az elmúlt napok nyereségét. Az állampapír piacon az elmúlt napok érdektelensége után, ma megjelentek a vevők.

Herczenik Ákos a Raiffeisen Bank részvénypiaci szakértője szerint a vevők megjelenése indokolta a nagy volatilitást és a magas forgalmat a pesti parketten. Most már van aktivitás a piacon, ha vannak vevők, lesznek eladók is. Délelőtt folytatódott az elmúlt napok vásárlási hulláma, amely délutánra eladásban végződött. Herczenik Ákos szerint a nemzetközi hangulatba illett a BUX mai mozgása, bár az igaz, hogy a magyar piac sokkal volatilisebb, ez indokolja a nagyobb kilengéseket is (az OTP például az elmúlt napokban az értékének az 50 százalékát növelte).

Az elemző szerint a forint gyengülése is arra sarkallta a befektetőket, hogy realizálják a profitot. A magyar fizetőeszköz árfolyama 252 forintos reggeli euró-kurzusáról 260 forint fölé gyengült vissza délutánra. Az elemző szerint ugyanakkor ebben a mozgásban sem kell keresni az elmúlt hetekhez hasonló pánikszerű eladói nyomást, a forint ezen a 255-265-ös szinten ingadozhat holnap is.

A BÉT jelentős forgalmat bonyolított ma le, 40 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok. A magyar tőzsdei nagyok közül a nap végére az OTP árfolyama visszaszállt a tegnapi záróértékére: 3 550 forinton végezte a bankpapír. A Mol részvényára 3,13 százalékot emelkedett 11 1190 forintra, míg az MTelekom 2,04 százalékos növekedéssel 648 forintra drágította a papírjait. A Richter árfolyama 3,65 százalékkal nőtt 27 260 forintra.

A régióban Prága tartott ki legjobban a nap végére: 9,17 százalékos pluszban maradt a PX index. A varsói WIG-20 2,58 százalékkal, a bécsi ATX 3,33 százalékkal növelte árfolyamát.

A régiós devizák mind gyengültek a nap folyamán: a cseh korona árfolyama 23,7-ről 24,6-ra került az euróval szemben, a lengyel zloty 3,45-ről 3,63-ra gyengült a közös pénz ellenében. Jó jel még a magyar piacon, hogy a délelőtti állampapír piaci aukción is voltak már vevők: 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre meghirdetett 40 milliárd forintnyi mennyiségre összesen 97,28 milliárd forint összegben érkezett ajánlat.

ATX részvény lengyel zloty forint Pénzügyi és gazdasági válság Prága Mtelekom OTP WIG-20 cseh korona Raiffeisen forgalom Herczenik Ákos diszkontkincstárjegy-aukció Részvénypiacok varsói BUX bécsi IMF-megállapodás euró Mol Botrányok a politikában állampapír piac BÉT Richter árfolyam PX forgalom