Világgazdaság

Bezuhant a forint a Fitch leminősítés hírére! A régiós devizák gyengülnek

A magyar fizetőeszköz árfolyama 269,84 forintig gyengült az euróval szemben miután a Fitch Ratings rontott a magyar hosszú-távú szuverén adósság besoroláson.

A forint kora reggel 266-as értéken nyitotta a kereskedést. Más régiós devizák is meredeken gyengülnek délelőtt a devizapiacon: a lengyel zloty 3,615-ről 3,676-ra gyengült az euróval szemben. A cseh korona 24,9-ről 25,3-ig gyengült a közös pénz ellenében.

A Fitch hitelminősítő a nemzetközi pénzpiaci krízis és a reál gazdasági lassulásra hivatkozva vizsgálta felül 17 feltörekvő piac besorolását. Kelet-Közép Európában lesorolásra került még a bolgár, a román és az orosz adósságállomány (de Kazahsztán, Dél Korea, Malajzia és Mexikó besorolásán is rontott a hitelminősítő). A magyar adósságkockázatot BBB pluszról BBB-re rontotta a Fitch. A Moody''s Investors Service a múlt hétvégén rontotta, "A2"-ről "A3"-ra, negatív kilátással a magyar adósságot, de ez az új osztályzat is még elsőrendű befektetői minősítés.

lengyel zloty forint besorolás hitelminősítő Moody's Investors cseh korona Dél-Korea Mexikó Kazahsztán adósság Malajzia Orosz euró bolgár szuverén Fitch Ratings árfolyam román