Világgazdaság

Britney vagy Obama? – Mire kerestünk a legtöbbször 2008-ban?

A Yahoo idén is nyilvánosságra hozta statisztikáját, amelyben az év leggyakrabban keresett kifejezéseit gyűjti össze. Talán különös, de a választási évben Britney Spears népszerűbb volt, mint Barack Obama.

Megjelent a Yahoo 2008-as "legkeresettebb kifejezések" listája. Eszerint Britney Spears többször fordult elő a keresőkérdések között, mint Barack Obama, választási év ide vagy oda. Ismét előtérbe került a World Wrestling Entertainment, a birkózás jobban érdekelte a Yahoo felhasználóit, mint Obama.

A negyedik helytől lefelé a kép nem tűnik szokatlannak: bár az énekesnő Miley Cyrus itthon kevésbé ismert, Jessica Alba (6.), Lindsay Lohan (8.) és Angelina Jolie (9.) valószínűleg a magyarországi keresőablakokban is gyakran megjelenik. Csemegeként az ötödik helyre befurakodott a RuneScape nevű sokfelhasználós fantázia játék, hetedik helyre pedig a Naruto című manga (japán animáció). A top tízet az amerikai "megasztár", az American Idol zárja.

A politikusok kategóriája szinte unalmasnak mondható: a legkeresettebb Barack Obama, őt követi a volt republikánus alelnök-jelölt Sarah Palin, majd John McCain és végül Bush elnök.

Ami a gazdaságot illeti, a legkeresettebb egy közvetlenül a pénztárcát érintő fogalom: az IRS Stimulus Check – ami a gazdaság élénkítése céljából az egyéneknek fizetett összegeket jelöli. A második legkeresettebb tétel az olajár, ezt követi az arany, majd a benzin ára. Ötödik helyen a Dow Jones, hatodik pozícióban pedig a válság egyik áldozata, a Sallie Mae.

A hetedik helyre még becsúszik a "tőzsde", de a nyolcadik már ismét egy amerikai vezéráldozat, az AIG. Kilencedik és tízedik helyen szomorúan praktikus kifejezések: csődeljárás és adósságrendezés.

A híreket tekintve talán meglepő, hogy a gazdasági válság ellenére most is a hurrikánok a nagy kedvencek, az amerikai választások pedig csak a harmadik helyet érték el. Negyedik helyen Pakisztán, majd "terhes férfi". A hatodik, hetedik helyen Kína és Irak követi egymást, a nyolcadik-kilencedik helyen Shelley Malil és Patrick Swayze. A tizedik pedig Afganisztán.

Obama Jolie Lindsay Lohan Britney Jessica Alba Bush