Világgazdaság

Utasítás nemfizetésre - Elmarad az osztalékfizetés a lengyel bankokban

A lengyel pénzügyi felügyelet azt ajánlja az ország bankjainak, hogy halasszák el az idei év utáni osztalékfizetéseket, s bevételeiket az alaptőkéjük feltöltésére, ezen keresztül pedig a pénzügyi rendszer stabilitásának a fokozására fordítsák.

Ebben az évben a profitokat feltétlenül érdemes lenne megtartaniuk a hitelintézeteknek – hangsúlyozta Stanislaw Kluza, a lengyel felügyelet vezetője. A legnagyobb lengyel bankok közül a PKO Bank Polski már korábban bejelentette, hogy nem fizet 2008 után osztalékot, a profitot befektetések finanszírozásához szeretné felhasználni a hivatalos verzió szerint.

Külföldi tulajdonban lévő hitelintézet is hallgatott a pénzügyi felügyelet felhívására, az ír leány a Bank Zachodni WBK SA jelezte: 2008 után kevésbé lesznek bőkezűek a részvényeseik felé.

A lengyel felügyelet a hitelezési gyakorlatot is szigorítaná, a szorosabban figyeltetnék például, hogy az adós havi kötelezettségei ne haladják meg az összes havi jövedelem felét. Magyarországon a PSZÁF nem javasolta az osztalékok visszatartását a bankoknak – mondta Binder István, a felügyelet szóvivője lapunk kérdésére.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Autók Világgazdaság 10 000. lapszám osztalék Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF turizmus Vállalati jelentések BinderPénzügyi és gazdasági válság felügyelet Bank autóipar Elemzői vélemények repülés utazás Befektetési lehetőségek Egyesült Államok MÁV Adórendszer Magyarországon