A Gazprom többletgázszállítást ajánl magyarországi partnereinek, kártérítésként a január 20-ig kieső 500 millió köbméter földgázért, az eddigi szerződéses áron - válaszolta Alekszandr Medvegyev, a vállalat vezérigazgató-helyettese az MTI-nek a szombati budapesti tájékoztatón. A Világgazdaság kérdésére azonban a fő importőr E.On Földgáz Trade beszerzésért felelős igazgatósági tagja, Matthias Keuchel két nappak korábban azt mondta, hogy a válság alatt nem apadt annyira cége gázkészlete, hogy azt sürgősen pótolnia kellene. Ugyanakkor vizsgálják a Gazprom hét eleji, röbbletszállítási ajánlatát. A Gazprom ugyanis minden európai vevőjének utánszállítást kínált.
Matthias Keuchel óvatos válasza mögött az állhat, hogy az árképlet alapján meghatározható áron az E.Onnak nem nagy üzlet orosz gázt vennie, mert pillanatnyilag olcsóbb a spotpiac. Sőt, a cégnek nemcsak lehetősége, de törvény által előírt kötelessége is a lehető legolcsóbb forrásból gázt vásárolni az egyetemes szolgáltatási piacra. Ezért kelet és nyugat felől – tehát nem csupán a Gazpromtól – a csak a kötelezően átveendő mennyiséget veszi át, és ha még szüksége van gázra, azt máshonnan vásárolja meg.

A második negyedévtől már csökken a földgáz ára, mondta Alekszander Medvegyev a magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnöki találkozója utáni tájékoztatón. Az orosz földgáz ukrajnai tranzitjának felfüggesztése miatt Magyarországra a korábbi információk szerint mintegy 500 millió köbméter földgáz nem érkezett meg a január 20-ig tartó, közel kéthetes gázstop idején.