Világgazdaság

A lengyelek már az euróbevezetés mikéntjén gondolkodnak

Az alkotmány módosítása nélkül is csatlakozhat Lengyelország az euróövezethez – jelentette ki Ludwik Kotecki pénzügyminiszter-helyettes.

Az alaptörvény – amelynek értelmében kizárólag a varsói központi bank folytathat monetáris politikát és bocsáthat ki pénzt – megváltoztatásához az ellenzék támogatására is szükség lenne.

Emiatt kérdéses, hogy a kormány menetrendjének megfelelően az ország ez év nyarán beléphet-e az ERM II árfolyamrendszerbe, és 2012-ben bevezeti-e az egységes fizetőeszközt. Kotecki azonban úgy véli: meg lehet „spórolni” az alkotmány módosítását, mert az EU-jog automatikusan felülírja a nemzeti törvényeket.

Slawomir Skrzypek jegybankelnök egyelőre nem reagált a felvetésre, ám az intézmény monetáris politikai tanácsának egyik tagja, Andrzej Wojtyna kulcsfontosságúnak nevezte az alkotmánymódosítást. Szerinte a piacok csak ebben az esetben vennék biztosra a pénzcserét, és csak így lehetne megelőzni egy spekulatív támadást a zloty ellen.

zlotyOFA elemzések - Gazdaság és Pénzügy KSH Pénzügyi és gazdasági válság EKB OTP 2012 Felmérések alkotmánymódosítás Lengyelország Slawomir Skrzypek ludwik kotecki euró lengyel euró ERM II Európai Unió Euróbevezetés Barack Obama UniCredit Jelzálogbank Zrt.