Világgazdaság

Sólyom bejutott Erdélybe, de nem könnyen

Sólyom László köztársasági elnök gépkocsival átlépte a román-magyar határt. Konvojának minden autóját és kíséretének minden tagját egyesével ellenőrizték.

A sonline.hu úgy értesült, hogy a román oldalon az átléptetés csaknem negyed órán át tartott, s a román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. A magánlátogatásra utazó Sólyom László köztársasági elnök és kísérete minden tagjától egyenként kérték el az úti okmányokat ellenőrzésre.

Mint azt korábban megírtuk Sólyom László köztársasági elnök vasárnap délutánra, Romániába, Székelyföldre tervezett ünnepi látogatásának időpontját korábbra, szombat délutánra módosította. Erre azért volt szükség, mert a román légügyi hatóságok az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták.

A manna.ro  portál szerint a román hatóságok azért tanácsolták el Sólyom Lászlót erdélyi látogatásától, mert számolnak a magyar köztársasági elnöknek azzal a szándékával, hogy támogatni fogja a területi autonómia gondolatát, nyilatkozták a NewsIn hírügynökségnek hivatalos, de meg nem nevezett források.

Ugyanazon forrás szerint a román hatóságok "felelősséget és bölcsességet" kívánnak tanúsítani, és nem hagyják, hogy Sólyom László attitűdje befolyásolja a két ország közötti jó viszonyt főként olyan pillanatban, "amikor a gazdasági válság súlyosbodik, és a magyaroknak és románoknak össze kell fogniuk, nem széthúzniuk".

Újságírók csütörtök este megkérdezték Traian Băsescu román államfőt, hogy mi a véleménye arról, hogy "román hatóságok eltanácsolták" a magyar köztársasági elnököt erdélyi látogatásától március 15-én, mire az államfő kurtán csak annyit válaszolt: "Ez a román hatóságok dolga".

Az RMDSZ csúcsvezetése szerdai közleményében megdöbbenésének adott hangot, hogy illetékes román hatóságok eltanácsolták látogatásától Sólyom Lászlót azt kifejezetten rossz döntésnek nevezve.

Sólyom László március 15-én délután öt órakor jelen lesz a Csíkszereda melletti Nyerges-tetőn, ahol kopjafát állít a 161 évvel ezelőtti magyar szabadságharcban elesettek emlékére.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek