Világgazdaság

"Kezüket dörzsölve becsapták az oroszokat" - Gorbacsov "beszólt" a NATO-nak

Gorbacsov kifejezte nemtetszését a NATO keleti irányű bővítése miatt, emellett emlékeztette a nyugati hatalmakat azon ígéretükre, miszerint nem telepítenek katonai bázisokat Oroszország határainak közelébe.

A német Bild című lapnak nyilatkozva Gorbacsov szóvá tette, hogy az Egyesült Államok és más hatalmak Németország 1990-es újraegyesítése után megígérték, hogy "a egy centimétert sem fog kelet felé mozdulni." – idézi Gorbacsovot a RIA Novosztyi.

Gorbacsov szerint az amerikaiak nem teljesítették ígéretüket, a németek pedig e felett szemet hunytak. "Valószinűleg dörzsölték a kezüket örömükben, amiért becsapták az oroszokat" - fogalmazott a volt moszkvai vezető, aki szerint ez okolható azért, hogy Oroszország és a Nyugat kapcsolata megromlott a hidegháború lezárását követően.

1999 óta három, a volt Szovjetunióhoz tartozó állam csatlakozott a NATO-hoz. A tagok száma legutóbb szerdán bővült, amikor Albánia és Horvátország formálisan csatlakozott a szövetséghez. Ukrajna és Grúzia a múlt decemberi döntés nyomán egyelőre nem léphet be, de a NATO jelezte: erre a jövőbe még sor kerülhet

Ukrajna Oroszország Cashline Kft albánia Gorbacsov NATO Grúzia amerikai