Világgazdaság

Sosem találná ki, ki lehet a legnépszerűtlenebb politikus!

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának 2009. március 16-23. közötti adatfelvétele szerint csökkent a szocialista és a nőtt a legnagyobb ellenzéki párt politikusainak népszerűsége. A tetszési index csúcsán Kósa Lajos, a legalján Gyurcsány Ferenc kapott helyet.

A 2009 márciusában végzett politikusi népszerűségmérés eredményei szerint 2008. december óta a Fidesz politikusainak átlagosan 3 ponttal nőtt a rokonszenvindexük a 0-tól 100 pontig terjedő skálán, míg az MSZP-politikusoké 6 ponttal csökkent. Így az akkori, közel azonos megítéléshez képest a szocialista honatyáknál (38 pont) most átlagosan mintegy 10 ponttal népszerűbbek a legnagyobb ellenzéki párt politikusai (49 pont). A népszerűségi lista első nyolc helyéből haton Fidesz-politikust találunk, és csak egy MSZP-st, Szili Katalint.

A 2008 decemberi eredményhez képest összességében nem változott számottevően a teljes politikusi kör megítélése, a Századvég és a Forsense listáján szereplő, vezető politikusok népszerűsége továbbra is egy szűk, és közepesnél alacsonyabb sávban mozog.
Az elmúlt egy évben fokozatosan a felére csökkent azon politikusok száma, akik népszerűsége meghaladta a közepes értéket jelölő 50 pontot, ma már csak Kósa Lajos (61 pont), Szili Katalin (53 pont) és Sólyom László (52 pont) tartoznak ebbe a csoportba. Kósa Lajos rokonszenv-indexe két ponttal emelkedett, Szili Kataliné ezzel szemben három pontot csökkent, az államfő megítélése nem változott.

A népszerűség tekintetében Gyurcsány Ferenc visszaesése szembetűnő. A pozíciójáról lemondó kormányfő lecsúszott a lista utolsó helyére, 10 pontot esett a decemberi 36 pontos önmagához képest. Hasonló mértékben más politikusnak nem romlott a megítélése, de más MSZP-s képviselők, illetve kormánytagok is számottevően vesztettek a népszerűségükből. Bajnai Gordon és Lendvai Ildikó megítélése is öt-öt ponttal csökkent, és még a lista élbolyában található Szili Katalin népszerűségét is meggyengítette a párt körül kialakult helyzet. Az utóbbi időszak eseményei a kormánypárton kívül az MDF politikusainak megítélésére sem voltak jó hatással. Dávid Ibolya népszerűsége 3 ponttal, Herényi Károlyé pedig 6 ponttal csökkent.

A Fidesz politikusai, a párt pozícióinak javulásával párhuzamosan, a decemberinél jobb osztályzatokat kaptak a választópolgároktól, a 100-as skálán mért átlaguk négy ponttal emelkedett az elmúlt három hónapban. Orbán Viktor népszerűsége jelenleg 48 ponton áll, ami 4 pontos növekedés decemberhez képest.

Az elmúlt időszakban mindig Gyurcsány Ferenc volt a legnépszerűbb a szocialista szavazók körében, a márciusi adatok szerint ezt a pozíciót már átvette tőle Szili Katalin. A volt kormányfő 64 ponton áll a saját táborában, míg a házelnök megítélése 67 pont az MSZP-sek körében.

A miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon esetében külön kérdéssel vizsgáltuk, hogy mennyire tartják alkalmasnak a választópolgárok miniszterelnöknek. A válaszolók hét százaléka mondta, hogy a korábbi miniszter teljes mértékben alkalmas lenne miniszterelnöknek, és további 24 százalék szerint lenne valamennyire alkalmas. Az adatfelvétel a miniszterelnöki felkérése előtt történt.

Autók BÉT - Napi események Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság Gyurcsány Pályázati forródrót OTP turizmus politikus A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések akciók forintárfolyam Századvád autóipar Gyurcsány Ferenc lemondott Hitelek: lakás EBRD General Motors Gyurcsány Ferenc autó repülés Betéti kamatok Részvénypiacok népszerűség fogyasztási cikkek Pénzügykutató Zrt. sziliNATO utazás Forsense Mol Piacbefolyásoló adatok BÉT Barack Obama bajnai-csomag infokommunikáció Kósa Adórendszer Magyarországon