Világgazdaság

Áfa-módosítás és válság - Még az USA-ban is bevezetnék!

A gazdasági válság kitörése óta világszerte számos kormány próbálja az áfa emelésével javítani a költségvetés helyzetét, ugyanakkor arra is van példa, hogy a gazdaság élénkítése végett éppen hogy csökkentik a fogyasztást terhelő adókat.

A által különösen súlyosan érintett Írországban december elején 21-ről 21,5 százalékra emelték az normál kulcsát, ettől az idén 208 millió euró többletbevételt vár Dublin. A litván kormány januárban srófolta fel egy ponttal, 19 százalékra a hozzáadottérték-adó kulcsát.

Lettországban az év elejétől 18 helyett 21 százalékot számítanak fel minden normál kulcsú termék és szolgáltatás után, a kedvezményes ráta pedig ötről tíz százalékra változott. A két számjegyű gazdasági visszaesés közepette azonban ez a lépés nem növelte a költségvetés bevételeit, sőt a rigai kormány most már azon tanakodik, hogy ismét csökkentse az áfát.

Észtországban a legújabb megszorító csomag részeként szóba került, hogy júliustól 18-ról 20 százalékra emelnék a forgalmi adót.

Lettországgal ellentétben Németországban jórészt beváltotta a reményeket a 2007 elején megvalósult áfaemelés – derül ki a Bundesbank elemzéséből. A 16 százalékos kulcs hárompontnyi emelése 16 százalékkal növelte 2007 folyamán az áfabevételeket, miközben az inflációt termékcsoportonként eltérő, átlagosan 1,2–2,4 százalékos mértékben dobta meg a változtatás.

Az államháztartáson tátongó lyukaknak az áfa segítségével való betömése az Egyesült Államokban is egyre komolyabb lehetőségként merül fel. Egy ilyen lépés valóságos forradalmat jelentene, hiszen jelenleg nem létezik szövetségi szintű fogyasztási

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

kulcs termék áfaemelés áfakulcs bevétel áfa szolgáltatás BundesbankRick Wagoner Timothy Geithner forgalmi adó