Világgazdaság

Draskovics vizsgálatot rendelt el a Jobbik-Tettrekész-együttműködés miatt

Draskovics Tibor miniszter utasítást adott annak vizsgálatára, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) közötti megállapodás hétfői aláírásának körülményei és az együttműködés tartalma összhangban áll-e azokkal a szabályokkal, amelyek a rendőri munka politikamentességét garantálják - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az MTI-vel.

"Joggal kelt aggodalmat, ha egy párt, különösen, ha az szélsőséges nézeteiről ismert, köt együttműködési megállapodást a rendőrség egyik szakszervezetével" - tette hozzá közleményében a szaktárca.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter megköveteli a rendőrség vezetőitől, hogy következetesen szerezzenek érvényt ennek a fontos alkotmányos alapelvnek - idézi a tárca közleményét a Hírszerző az MTI alapján.

A Jobbik a megállapodás szerint programjaiban a szakszervezet javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. Ha bekerül az Európai Parlamentbe (EP), illetve a magyar Országgyűlésbe, törekedni fog a megállapodás elveinek megvalósítására.

 

A szakszervezet pedig azt vállalta, hogy aktívan részt vesz a Jobbik rendészeti programjának kidolgozásában. Both László, a TMRSZ elnöke az aláírást megelőzően elmondta: minden parlamenti pártot és a Jobbikot is megkeresték a megállapodás tervezetével, de csak a Jobbik jelezte, hogy azonosulni tud a szakszervezet céljaival.

Az MSZP hétfő délután felszólította az igazságügyi és rendészeti minisztert, vizsgálja meg, hogy a megállapodás nem veszélyezteti-e az alkotmányosságot.

vizsgálatMSZP-ügyek szakszervezet Draskovics Tibor együttműködés Jobbik Tettrekész