Világgazdaság

Elindult a Nulla Hulladék Program

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) 2009. május 9-én, a Nulla Hulladék Napon indította útjára nagyszabású programját, amelynek célja, hogy csökkenjen a hazai hulladéktermelés. A HuMuSz a Nulla Hulladék Programban párhuzamosan szólítja meg a lakosságot, a kormányzatot, a települési önkormányzatokat, a gazdasági szférát, az oktatási és tudományos intézményeket, továbbá kezdeményezi a civil szervezetek összefogását. A széles körű kezdeményezéssel arra kíván rávilágítani, hogy társadalmi összefogásra van szükség.

 A környezetszennyezés mellett, a hazai hulladéklerakók mintegy felének vészesen közelgő júliusi bezárása, a szemétdíjak közeljövőben várható drasztikus növekedése és az uniós keretirányelvnek való megfelelés csak néhány érv, hogy miért kellene jelentősen csökkenteni a hulladékunkat – egyéni és közösségi szinten egyaránt. A HuMuSz fő üzenete, hogy legjobb, ha egyáltalán nem termelünk hulladékot, de legalábbis mindent meg kell tennünk azért, hogy ezt az állapotot megközelítsük. A Nulla Hulladék programban a HuMuSz olyan gyakorlati tanácsok, példák és információk áramlását indítja be, amelyek követésével kicsit kell csak változtatni a mindennapjainkon, de jelentősen hozzájárulunk a környezetünk, és így egészségünk védelméhez. A javaslatokban hangsúlyosak a közösségépítésre irányuló elemek, amelyek a HuMuSz véleménye szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy egy közös érdekében hatékonyan tudjunk együttműködni. Külön program indult a civil szervezetek nulla hulladékos hálózatba szervezéséért is Legyünk partnerek! címmel.

A Nulla Hulladék Program fontos eleme a Teljes élet - nulla hulladék címet viselő országos roadshow, amely során a HuMuSz a tagszervezetei aktív közreműködésével összesen 36 fesztiválon fog információs standjával megjelenni és személyesen is hulladékmegelőzési tanácsokkal szolgálni. A lakossági szemléletformálás része a szintén most induló, augusztus végén záruló KukaDiéta zöld háztartás verseny, amellyel az otthonok környezettudatosabbá tételét ösztönzik. A programmal kapcsolatos információk megosztását szolgálja a www.nullahulladek.hu honlap, amelyen minden érdekelt fél számára tanácsokkal szolgálnak. A hulladékmegelőzés témája az oktatási intézményekben is meg fog jelenni, méghozzá 360 iskolában, ahol az iskolai foglalkozásokon, játszóházakon és vetélkedőkön keresztül több ezer kisdiákot érnek el.

 A kezdeményezés meghatározó eleme az a települési mintaprogram, amelynek keretében több, eltérő méretű mintatelepülésen – például Várpalotán, Csóron – az önkormányzat, a lakosság, a közszolgáltatók és a helyi civilek bevonásával, a HuMuSz koordinációja mellett települési hulladékstratégiákat dolgoznak ki. A stratégiák legfontosabb kritériumai, hogy konszenzussal szülessenek és fenntarthatók legyenek, vagyis olyan elemeket tartalmazzanak, amelyek elsősorban a hulladékmegelőzést ösztönzik például komposztálási programmal, ún. újrahasználati központok létrehozásával, a tudatos fogyasztást szolgáló szemléletformáló módszerekkel stb. Az uniós keretirányelveknek megfelelően a sorban csak ezután következhet a szelektív gyűjtésen alapuló újrahasznosítás, az égetést és a lerakást pedig minimalizálni kell.

A HuMuSz lobbi tevékenységében kulcsfeladatnak tekinti, hogy elérje a hulladékmegelőzést ösztönző szemlélet érdemi integrálását a hazai környezetvédelmi szabályozásba, és küzd azért, hogy a végrehajtó intézkedések a gyakorlatban is segítsék a hulladék csökkentését. A szervezet részt vesz a Nemzeti Környezetvédelmi Program és az Országos Hulladékgazdálkodási Terv fejlesztésében, ahol a Nulla Hulladék Programban foglalt alapelveknek igyekszik teret biztosítani. A HuMuSz kiemelten kezeli a környezetvédelmi termékdíj-rendszer és a betétdíj kérdéseit, az előbbi hatékonyabbá tételét sürgetve, az utóbbi hulladékmegelőzésben betöltött nélkülözhetetlen szerepét hangsúlyozva.

„A Nulla Hulladék Program előkészítése során örömmel tapasztaltuk, hogy egyre szélesebb körben találunk visszhangra kezdeményezésünkkel. Az emberek kezdik megérteni, hogy a szelektív gyűjtés nem a megoldás, hanem a megoldás egy fontos része, és ezen túllépve elsősorban a fogyasztási szokásainkkal kell foglalkoznunk” – nyilatkozta Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség elnöke a Nulla Hulladék Napon. „Mielőtt bárki úgy gondolná, hogy a nulla hulladékhoz egyik pillanatról a másikra fel kellene rúgni a jelenlegi fogyasztási, termelési rendszereket, a mostani életvitelünket, vegyük észre, hogy már most is számos olyan kezdeményezés van – bababörzék, használt cikkek kereskedelme, biogazdaságok terjedése stb. –, ami arról tanúskodik, hogy elindultunk a nulla hulladék felé” – hangsúlyozta Szilágyi. „Valljuk, hogy az átalakulásnak fokozatosnak kell lennie, mindennapi apró tettekkel lehet eredményt elérni.” A Nulla Hulladék Napon olyan közéleti személyiségek is szerepet vállaltak mint Novák Péter, Endrei Judit és Palya Bea, akik szintén fontosnak tartják a HuMuSz kezdeményezését.

Ízelítő a tippekből

Amit lehet, javíttassunk meg, ahelyett, hogy azonnal kidobnánk és újat vennénk. Válasszunk visszaváltható csomagolású termékeket, amiből már nem lehet – pl. PET palackos ásványvíz –, annak csomagolását szelektáljuk. Vigyünk vászontáskát, kosarat magunkkal a boltba, hogy minél kevesebb szatyrot és csomagolást kelljen otthon kidobnunk. Járjunk könyvtárba, kölcsönzőbe, cserebere-börzékre, a szerves hulladékunkat komposztáljuk. Ez csak néhány példa a HuMuSz rengeteg ötletéből, amiből látható, hogy környezettudatosnak lenni se nem bonyolult, se nem drága. Némi odafigyelésre ugyan szükség van, de egy tisztább és élhetőbb környezetet nyerünk vele, és nem utolsósorban spórolhatunk is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek