Világgazdaság

Halálos hamis gyógyszerek

A kábítószer-terjesztés profitjával vetekszik ma már a hamis gyógyszerek forgalmának jövedelmezősége - állítja Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás munkacsoportjának vezetője. Már az új H1N1 vírus kezelésére kifejlesztett orvosságokat is ajánlják, több online patika pedig a hazánkban is kapható Tamiflu és Relenza (ezek az influenzás betegek gyógyítására szolgálnak) készítmények generikus verzióiként kapható termékeket is hirdeti az amerikai kontinensen.


A hamis gyógyszerpiac növekedése becslések szerint évi 12-16 százalék. A világon forgalomba kerülő orvosságok 6-10 százaléka hamisítvány , havonta 10-15 millió hamis tablettát foglalnak le az határőrei is. Európában a teljes piac 10 százalékát teszik ki a hamis gyógyszerek, ez évente mintegy 500 milliárd eurós adókiesést jelent a nemzeti költségvetéseknek. Hazánkban a gyógyszerhamisítás mértékét a teljes forgalom 2-3 százalékára becsülik.

Amíg korábban elsősorban életmód-gyógyszereket (potencia-növelők, növekedési hormonkészítmények, izomtömeg-növelő szteroidok, nyugtatók) forgalmaztak, ma már áttértek a hamisítók a jóval nagyobb pénzzel kecsegtető, igen drága ál-inzulinok, sőt a daganatos betegségek ál-orvosságainak árusítására is. Az sem ritka, hogy egy-egy gyógyszercsomag száz dobozos kiszereléséből tíz hamisítvány. A nyomda és a komputertechnika fejlettségét kihasználva ugyanis már olyan címkékkel látják el a dobozokat, amelyeket még avatott szemek is nehezen fedeznek föl, a kopizálás minősége vetekszik az eredeti gyári csomagolással.

A hamisítók eurómilliárdos károkat okozhatnak a gyógyszergyártóknak és a kereskedőknek. Ezért a unió várhatóan szigorítani fogja a gyógyszerek ellenőrzését, hogy minden egyes doboz útja nyomon követhető legyen a gyártósortól az otthoni gyógyszeres dobozig.

A Tamiflu és a Relenza készítményekkel történő visszaélések nem csak Magyarországon jelentenek problémát.

Amíg korábban a hamis gyógyszerek feketepiaca elsősorban a fejletlen és szegény afrikai kontinens országaiban virágzott - ezen a kontinensen a forgalmazott készítmények fele hamisítvány - mára elérte az amerikai és európai kontinens országait. Náluk sok a Kínából és Indiából származó készítmény, de a távolról jövő csodaszerek mellett egyre nagyobb részt hasított ki magának a receptre kapható gyógyszerkínálat. Van, hogy a földre terített ponyvákról válogathatják a láz-, és fájdalomcsillapítókat, a vérnyomás csökkentő szereket, a patikai árnál lényegesen olcsóbbért.

Lapozzon!

Székely Krisztina attól tart, hogy a gazdasági válság miatti elszegényedés és a gyógyszerek árához nyújtható tb-támogatás csökkenése jó táptalaja lesz a hamisított orvosságok fogyasztásának. Az 50 ezer forintos büntetés ugyanis megéri a kockáztatást.

Amúgy a hazai legális gyógyszer-kereskedelem szigorúan szabályozott , zárt és ellenőrzött kereskedelmi láncot ír elő. A gyártás és valamennyi szereplőjének rendelkeznie kell tevékenysége folytatásához a hazai vagy más uniós állami engedéllyel, a szabályok betartását folyamatosan ellenőrzi az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI). A gyártók és nagykereskedők erkölcsi, jogi és anyagi felelősséggel tartoznak készítményeik minőségéért. Hazánkban egyelőre nincs gyógyszer-hamisítás, és legális árusító helyeken nem találtak még hamis gyógyszert. Ám a csalók, hamisítók tudják, vannak, akikhez nem ér el a törvény paragrafusa.

A gyógyszerhamisítási tendenciákra a fogyasztási szokások változásából is lehet következtetni - állítja Székely Krisztina. Ha például egy adott szer lakossági fogyasztásában feltűnő csökkenés mutatkozik, vagy a gyógyszer-nagykereskedők és a kórházi, patikai felhasználás jelentős különbséget mutat, gyaníthatóan nem hivatalos eredetű szer jelent meg a piacon. Ezért aki bizonytalan eredetű, bizonytalan helyről származó készítményhez jut, azt vigye be az OGYI-ba kivizsgálásra, ahol gyakorlati tanácsokat adnak a szakemberek.

Összefogtak a hamisítók ellen

Évente 10-20 millió forintnyi hamis szert foglalnak le és semmisítenek meg hazánkban a pénzügyőrök. A teljes forgalom (450 milliárd forint körüli a gyógyszer) 1-2 százalékára teszik az illegálisan forgalmazott, gyanús eredetű medicinák arányát. A hamis gyógyszer vagy nem tartalmaz, vagy az előírttól eltérő hatóanyagot tartalmaz, szennyezett, mérgező anyag van benne, szedése halált okozhat.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Keller László Vodafone gyógyszerhamisítás Bajnai Gordon Országos Gyógyszerészeti Intézet CIB Bank Zrt. gyógyszer A szerkesztő ajánlja európai parlamenti választás relenza Orbán Viktor H1N1 Tamiflu Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Szijjártó Péter Részvénypiacok Szilvásy György MSZP-ügyek GfK Lamperth Mónika KKV aloldal Wall Street kondorosi Európai Unió Székely Krisztina Magyar Bankszövetség