Világgazdaság

Relatív árazás a divat Európában

Napjaink negatív közhangulata ellenére a stabilizáció óvatos jelei látszanak Európa kereskedelmi ingatlanjainak befektetési piacain. Nagy-Britannia vezeti a mezőnyt, ahol a befektetések volumene 3,5 milliárd font volt 2009 első három hónapjában, ez nagyon közel van a 2008 utolsó negyedében rögzített összeghez. Azért alakulhatott így az idei első negyedév, mert már nem emelkedtek a hozamok, inkább stabilabbak lettek, főleg a London központjában lévő ingatlanok esetében – derül ki a DTZ nemzetközi ingatlan-tanácsadó legújabb, European Quarterly című tanulmányában.

Ezek a trendek azt mutatják, hogy Nagy-Britanniában előrehaladottabb a korrekciós folyamat, illetve valószínűleg a font leértékelődése is sokat nyom a latban, vonzóbbá téve az országot az európai befektetők számára. Európa egészét tekintve viszont a hanyatlás folytatódott: a befektetési volumen több mint 30 százalékkal esett vissza, 11 milliárd euróra 2009 első negyedévében. Európa legnagyobb és legfejlettebb piacain is esett a befektetési aktivitás, Franciaországban 70 százalékkal, 0,8 milliárd euróra, Németországban pedig 50 százalékkal, 1,7 milliárd euróra.

Az elmúlt hetekben a globális hitelpiacok élénkülésének első jeleit láthattuk, amely részben a reálgazdaság pozitív folyamatait tükrözi. Egyértelmű jelzésül szolgál az európai részvények elmúlt hetekben tapasztalt gyors növekedése: március 9. és április 5. között átlagosan 34 százalékkal nőttek az árfolyamok, az ingatlanpiacon és a bankszektorban 34, illetve 94 százalékkal. Bár a még kitart egy ideig Európában, a fentiek már korai jelei lehetnek annak, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk – állítja a DTZ.

Az árazás eltérő sebességgel igazodik Európa-szerte, és a hozamok további növekedése várható az év folyamán. Az Európa piacain megvalósuló relatív árazás iránymutatást nyújthat más piacok befektetőinek, ahol az eladók és a vevők is a lehető legnagyobb haszonra törekedve patthelyzetet alakítottak ki. Az árazással kapcsolatos nagyobb tisztánlátás fontos szerepet játszik a javuló likviditás támogatása szempontjából. Ahogy a Nagy-Britanniában tapasztalható gyors átárazódási folyamat vélhetően a végéhez közeledik, de legalábbis lassul, a kereslet növekedése érzékelhető. A befektetők egyre élesebb különbséget tesznek az egyes befektetési lehetőségek közt, ezzel egy kétpólusú piacot alakítva ki. Egyértelműen a megbízható bérlőknek relatív hosszú távra kiadott prémium termékekre összpontosítanak, és továbbra is kerülik a kockázatot.

Mivel a bankok folytatják mérlegük megerősítését, az új hitellehetőségek korlátozottak maradnak, ezzel a tőkeerős befektetők malmára hajtva a vizet. Ezért Európa ingatlanbefektetési piacán várhatóan a következő negyedévekben is nehezek lesznek a körülmények, és a befektetési aktivitás korlátozott marad. Várhatóan kisebb méretű tranzakciók valósulnak meg, mivel a nagyobb befektetések kapcsolt vállalkozások alakítását igénylik bonyolult, elhúzódó tárgyalási procedúrával. Pozitív tényező, hogy számos befektető maradt a piacon, köztük intézményi befektetők, kockázati alapok és nagy tőkével rendelkező magánszemélyek. Bár néhány német nyílt végű alapot felfüggesztettek, legtöbbjük továbbra is keresi a lehetőségeket a központi piacokon. VG

Hamecz István