Világgazdaság

Kastélyok vagyonkezelését venné át az MNV

Tíz állami tulajdonú kastély kizárólagos vagyonkezelését kéri a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM). Az MNV közleménye szerint a kastélyok helyzete évtizedek óta megoldatlan, állapotuk állami pénz hiányában folyamatosan romlik. A műemlékek karbantartására az MNV Zrt. a piaci hasznosítást látja egyedüli megoldásnak.

Több hazai és nemzetközi – portugál, francia, olasz, horvát – példa igazolja, hogy a piaci hasznosítás megoldást jelent a kastélyok megóvására. Magyarországon sikeres példa erre a Lillafüredi kastélyszálló (amelyet jelenleg a Hunguest Hotels üzemeltet), valamint Franciaországban több Loire-menti kastély működtetése.

Az érintett műemlékek

Prónay kastély, Acsa

Zichy kastély, Soponya

Sándor-Metternich kastély, Bajna

Almássy kastély, Gyula

Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyegyüttes

Esterházy kastély, Tata

Festetics kastély, Dég

Károlyi kastély, Füzérradvány

Cziráky kastély, Lovasberény

Püspöki kastélyegyüttes, FertőrákosA nemzeti vagyonkezelő hangsúlyozza: a piaci hasznosítás nem a privatizációt jelenti, hanem a kastélyok olyan funkciókra történő hasznosítását, melyekből származó bevétel biztosítja a műemlékek állapotának feljavítását és további karbantartásukat  – áll az MNV közleményében.

A katélyok egy része a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, másik része a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében áll.

Zichy kastély, Soponya

Sándor-Metternich kastély, Bajna

Almássy kastély, Gyula

Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyegyüttes

Esterházy kastély, Tata

Festetics kastély, Dég

Károlyi kastély, Füzérradvány

Cziráky kastély, Lovasberény

Püspöki kastélyegyüttes, Fertőrákos -->

Tavaszi ülésszak - Vita BÉT - Napi események Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF KK - Képzés turizmus A szerkesztő ajánlja Cégjog BKV Lakossági energiaellátás vagyonkezelésUtazás forintárfolyam Apple Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin Hitelek: lakás Bűnügyek KK - Hírek röviden Gyurcsány Ferenc autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés Részvénypiacok MSZP-ügyek SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek Jobbik-ügyek Élelmiszerpiac Deviza- és árupiac KKV aloldal IMF-megállapodás utazás Gazdák és termelők OKM Botrányok a politikában mnv zrt. Vaskerék Tudomány - Kultúra OECD bajnai-csomag MÁV Tesco infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás kastély Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon