Világgazdaság

"Rés a pajzson" - Amerikai atomtitkok kerültek fel a webre

Az amerikai kormány egy több mint kétszáz oldalas dokumentációt készített azokról a területekről, objektumokról, amelyek az atomterrorizmus szempontjából érzékenyek. Az iratnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez kellett volna eljutnia, ehelyett a világhálóra került.

Az említett dokumentum azokat a helyszíneket sorolja fel, amelyek a potenciális atomterroristák szempontjából csábítóak lehetnek, például az ott tárolt dúsított urán miatt. Az irat egy teljes napig elérhető volt a kormány Printing Office weboldalán, amíg a hírügynökségek érdeklődése nyomán a szövetségi hatóságok el nem távolították – írja a Washington Post.

A szakértők szerint ugyan előfordulhat, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség számára előkészített anyag segíthet a támadást tervező terroristáknak, de az eset inkább bosszantó, mint veszélyes. David Albright, az ENSZ korábbi nukleáris szakértője szerint még ha nem is túl kockázatos az ügy, mindenképpen törvénysértésre került sor és el kell kerülni az ilyen információk nyilvánosságra kerülését.

A dokumentáció nem tartalmaz információt az Egyesült Államok atomfegyverkészletéről, de titkosított adat is található benne, például a hasadóanyag tárolására berendezett létesítmények felépítésének leírása. Az irat webre kerüléséről elsőként a Secrecy News blog adott hírt, amelynek szerzője, Steven Aftergood az Amerikai Tudósok Szövetségének vezető elemzője.

Szberbank Deloitte ENSZ atomtitok INTEL-GROUP Kft. atomenergia-ügynökség titkosítottReuters nukleáris