BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai: Most már az IMF-hitel nélkül sem lehet nagyobb baj!

A kormány időarányosan mindent teljesíteni tudott a vállalásaiból, az eredmények pedig azt igazolják, hogy az intézkedések megfelelőek voltak - közölte Bajnai Gordon.

"Az ország már képes arra, hogy piaci feltételek között vegyen fel hitelt, ezt bizonyítja a múlt heti kötvényjegyzés" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a miniszterelnök.

A kormányzati intézkedések eredményének tulajdonítja a kormányfő azt, hogy a forint-eruó árfolyama stabilizálódott, valamint azt, hogy az ország már piaci feltételek között felvett hitelekkel is képes finanszírozni a működését.

Bajnai Gordon hozzátette: Magyarország így az IMF-hitel lejártát követően sem kerülhet bajba. Bár az állam által kibocsátott eurókötvények feltételei rosszabbak a Nemzetközi Valutaalap által biztosított hitelénél, az aukcióra azért volt szükség, hogy az ország bizonyítsa: van kereslet az állampapírok iránt. Ezt igazolta, hogy csaknem hatszoros volt a túljegyzés - jelentette ki a kormányfő.

Ha kell, a kormány beavatkozik a folyamatokba, év közben korrigálja a költségvetést, mert a tervezett költségvetési hiányt tartani kívánja.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: most úgy látja, nincs szükség évközi beavatkozásra, de naponta, hetente elemzik a folyamatokat, így például a munkanélküliség, illetve az adóbevételek alakulását. Magyarország kezdi visszaszerezni a nemzetközi piacok bizalmát, visszanyerte hitelképességét - szögezte le a kormányfő. Hozzátette: ha nem tér vissza az ország iránti bizalmatlanság, ha nem lesz nemzetközi pánik, akkor Magyarország képes lesz önmagát finanszírozni.

Az országgal szembeni bizalom erősödésének jele az is, hogy a magyar államcsődkockázatot mérő nemzetközi kamatráta megfeleződött.

A miniszterelnök a csökkenő adóbevételekkel kapcsolatban azt mondta: mindenképpen tartani szeretnék az erre az évre tervezett 3,9 és a 2010-re vállalt 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt.

Mint mondta: ennek érdekében javítják a gazdasági környezetet, a munkáltatói adóterheket például jövőre összesen 400 milliárd forinttal csökkentik, a munkavállalók pedig átlagosan másfél havi jövedelemmel többet vihetnek haza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.