Világgazdaság

Húsz év legveszélyesebb vírusai

A Panda Security húszéves fennállásának alkalmából a PandaLabs szakértői elkészítették a toplistát, amelyre az internet legveszélyesebb vírusai kerültek fel. A kártevőkben egy dolog közös: a maguk idején a legnagyobb fertőzési arányt érték el.

Friday 13 (Péntek 13) – Az Izraelben, 1988-ban írt vírus, amely először Jeruzsálemben bukkant fel, állítólag a független zsidó állam negyvenedik évfordulójára készült. A neve mindent elárul: minden év péntek 13-án törölte a futó programokat a számítógépen.

Barrotes (Rudak) – Az első, igazán ismert spanyol vírus 1993-ban bukkant fel; január 5-én aktiválta magát, és vasrudakat, rácsokat jelenített meg a képernyőn. Más hatása nem volt.

Cascade/Falling Letters (Zuhatag/Leeső levelek) – Az 1997-ben, Németországban írt program szintén csak vizuális élménnyel sújtotta a fertőzött gépeket: egy hulló levéláradatot jelenített meg a képernyőn.

CIH/Csernobil – Az 1998-as tajvani programnak mindössze egy hét kellett, hogy több ezer számítógépet fertőzzön meg; rendkívül hatékonynak és gyorsan terjedőnek bizonyult.

Melissa – Először az Egyesült Államokban jelent meg, március 26-án; az ún. “social engineering” egyik mintapéldájaként a vírus egy levélben terjedt, amiben ez állt: “Itt a kért doksi; légyszi’, ne mutasd meg senkinek ;-)”. A kíváncsiság nagy hajtóerőnek bizonyult.

ILoveYou/Loveletter (Szeretlek/SzerelmesLevél) – A romantikus vírus 2000 körül indult hódító útra a Fülöp-szigetekről; gépek millióit fertőzte meg, és még olyan szervezetek gépeire is bejutott, mint például a Pentagon.

Klez –  A fura, 2001-ben íródott németországi vírus csak a páratlan hónapok 13. napján fertőzött, ennek ellenére nagy karriert tudhatott magáénak.

Nimda – A vírus (melynek neve az “admin” szó visszafelé) adminisztrátori jogokat szerzett a fertőzött gépeken. 2001. szeptember 18-án kezdte meg az útját, egyenesen Kínából.

SQLSlammer – A vállalatoknak nagy fejfájást okozó kártevő az SQL-adatbázisokat támadta meg; 2003. január 25-i első észlelése után néhány nappal máris félmillió szervert fertőzött meg, hatalmas szeletet hasítva ki ezzel magának az internetből. A támadást nem csupán a cégek érezték meg: a féreg ténykedése alatt az internet drámai módon lelassult.

Blaster (Robbantó) – A vírust az Egyesült Államokban programozták 2003. augusztus 11-én. Érdekesség ezzel kapcsolatban a forráskódban található két sor: “I just want to say LOVE YOU SAN!!” (Csak azt akarom mondani, szeretlek, San!), ezért néha “LoveSan” vírusnak is hívják, habár máig nem sikerült kideríteni, ki is ez a San. A második sor pedig: “Billy Gates, why do you make this possible? Stop making money and fix your software”. (Billy Gates, mit gondolsz, hogyan lehetséges ez? Hagyd abba a pénzhajhászást és javítsd meg a szoftvereidet.)

Sobig – A németországi vírus 2003 nyarán tett szert hatalmas ismertségre. Az F variáns bizonyult a legveszélyesebbnek: augusztus 19-én támadt, és több mint egymillió példányban terjedt el a világhálón. “Re: Thank you!”, “Re: That movie” és ehhez hasonló tárgyú e-mailekben terjedt, amelyhez valamilyen fájlt is csatoltak.

Bagle – A 2004. július 18-án felfedezett vírus a legtermékenyebbnek bizonyult, messze a legtöbb variációval. Mint az újkori vírusok legtöbbje, e-mailben terjedt, rendkívül gyorsan, és nagy számban.

Netsky – A 2004-es, németországi vírus az Internet Explorerben fellelhető hibákat használta ki a terjedéshez. A készítője volt felelős a hírhedt Sasser vírusért is.

Conficker – A legutóbbi nagy vírustámadás főszereplője 2008 novemberében indult világkörüli útra. Rendkívül sok dolog elhangzott róla a sajtóban, ám akadt egy furcsa tény, ami viszonylag kevés nyilvánosságot kapott: ha a gép billentyűzetkiosztása ukrán, a Conficker nem tett kárt az adott gépben.

vírusook számítógépek