Világgazdaság

Nőtt a biztosítók haszna - Miért nem örülnek?

Az értékesítések megtorpanása átmenetileg javíthatja a biztosítók eredményét.

Csaknem ötmilliárd forinttal több profit maradt a biztosítóknál az idei második negyedévben, mint az elsőben, és a féléves összesített adózott eredményekből is arra lehet következtetni, hogy az év végén a piac „nyeresége” meghaladja a tavalyi számokat.

Igaz, a képet több dolog is árnyalja, a szezonalitáson túl legfőképpen az, hogy a pénzügyi felügyelet negyedéves bontásban csak az idén kezdte el közzétetetni a profitadatokat.


A várható profitbővülésnek viszont korántsem örülhetnek feltétel nélkül a biztosítók, ugyanis az részben a kényszerű költségkontrollnak és legfőképpen a csökkenő új értékesítések miatti alacsonyabb szintű jutalékkifizetésnek köszönhető.

Jó példa erre a unit-linked értékesítés, amely tavaly október óta gyakorlatilag befagyott, így az ezek után fizetett nemritkán igen impozáns, két számjegyű jutalékot megspórolják a társaságok, miközben profitoldalon is kevésbé fájdalmas a visszaesés, hiszen ezekbe a termékekbe számottevő nyereséget nem kalkuláltak be.

A biztosítási szektor sajátossága, hogy mivel a költségek jelentős része az új szerződések létrejöttekor, szerzési költségek formájában jelenik meg, míg a bevételek az üzlet megszerzését követő időszakokban (években) realizálódnak, ezért egy-egy olyan időszakban, amikor az új üzlet volumene visszaesik, akkor az üzemi nyereség összege emelkedik – magyarázzák például az Avivánál. Ezt az emelkedést viszont a későbbi évek gyengébb eredménye ellensúlyozza.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

unit-linked K&H Bank Zrt. profit biztosító üzemi nyereség félév avivaWall Street költségkontroll