Világgazdaság

A drog és a prostitúció "dobta fel" a magyar GDP-t

Az esedékes felülvizsgálat mellett több módszertani finomítást is végrehajtott a KSH. Visszavezették a 2000 előtti számokra is a 2006-ban bevezetett változtatásokat, például amelyik a prostitúció hatását is figyelembe veszi a termelésben. A növekedési adatokban néhány tized százalékpontos eltérést okozott csak a változás.

Több mint 30 kisebb módszertani változást vezetett át a bruttó hazai termék számításán a Központi Statisztikai Hivatal. Ezek elsősorban a mutató folyó áras szintjét érintik, és azt sem szisztematikusan, a GDP-növekedést pedig mindössze néhány tized százalékponttal módosította. A 2007-es és a 2005-ös éves növekedés lefelé módosult, míg az 1998-as fölfelé. A tavalyi szám maradt 0,6 százalékos. A negyedéves adatokra a későbbiekben vezetik majd át az újításokat.

A módosítások során egyszerűsödik az adatok közlési és felülvizsgálati rendje is, a korábbinál gyorsabban állnak majd azok a felhasználók rendelkezésére. A idősorban megszüntették az eddig meglévő 2000-es törést, most már az ezredforduló előtti adatok is azonos tartalommal bírnak, vagyis összehasonlíthatóak az újabbakkal.

A változások nagy része azonban az adatok minőségének javítását célozta, amelynek nyomán a nemzetközi összehasonlíthatóság is javult. Ezek bevezetésére részben az statisztikai hivatala, az Eurostat előírásai alapján volt szükség. A tagállamok közül jelenleg Magyarország az elsők között van az előírt módszertani változtatások bevezetésében.

GDP növekedés módszertan