Világgazdaság

Átláthatóvá tennék a pártpénzek követhetetlen útjait

Jelöltenként ötmillió forintot adna választási kampányra a Transparency International (TI) Magyarország és a Freedom House Europe.

A két szervezet törvénytervezetet készít elő a kampányfinanszírozásról. Az inflációs rátával indexált régi limit – a pártokkal való előzetes tárgyalások alapján – elfogadható javaslatnak látszik, és az új típusú, a hagyományosnál jóval olcsóbb médiafelületeket figyelembe véve nem irreális. Ezt Alexa Noémi, a TI igazgatója mondta a Világgazdaságnak.

Utalt arra: a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóságának megoldása, a követhetetlen pénzköltések törvényes mederbe szorítása régi igény. Törekvésekben, tervezetekben nincs hiány, csak a politikai konszenzusban, amelyet a civil kezdeményezés elősegíthet.

Javaslatuk annyiban újdonság a korábban napvilágot látott elgondolásokhoz képest, hogy – a jövő évi választásokra figyelemmel – kizárólag a kampányfinanszírozásra szorítkozik.

Sarkalatos pontjai is gyakorlatilag azonosak jó ideje szorgalmazott indítványaikkal. Így a tervezet növeli a kampányköltések felső határát, oly módon, hogy az erre fordított pénzek útja valóban átláthatóbbá váljon. Ezt szolgálhatja a kampánycélra nyújtott minden pénzösszeget, valamint kifizetést részletező-rögzítő kampányszámla bevezetése és az ÁSZ kontrollszerepének a növelése.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

kampánypénzek pártpénzek korrupció