Világgazdaság

Az orosz kormány utasítására adták el a magyar gázóriást?

Az EMFESZ-t a RosGas AG nem saját magának, hanem felső utasításra vásárolta meg - írta szerdán a Vedomosztyi című orosz üzleti lap, amely megtalált egy orosz üzletembereket, aki "segített" Dmitro Firtasnak megválni a magyarországi EMFESZ gázkereskedőtől".

A lap első oldalas cikkében emlékeztetett arra, hogy április végén Dmitro Firtas elvesztette az EMFESZ-t, melynek ügyvezető igazgatója, Góczi István egy évekkel korábbi felhatalmazással élve 1 dollárért eladta az EMFESZ-t a RosGasnak, írja az MTI-Eco.

Góczi István júniusban úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a vásárló készek voltak vállalni az EMFESZ minden adósságának rendezését és ígérték, hogy megoldják a gázszállítás is. Előzőleg a Gazprom a januári orosz-ukrán gázháború nyomán kötött szerződésben kizorította a közvetítő RosUkrEnergót, amelynek 50 százalékban Firtas, 50 százalékban a Gazprom a volt a tulajdonosa. Ezzel megszűnt az EMFESZ  gázforrása.

A cég a RosUkrEnergónak 356,5 millió dollárral tartozott, miközben előző tulajdonosánál, a Mabofinál 280,5 milliós követelése volt. (Szeptember 3-án egy ciprusi bíróság befagyasztotta az ott bejegyzett Mabofi számláit, amelyeken 53,59 millió dollár volt, a döntés ellen szeptember 10-ig lehet fellebbezni.)

Góczi István annak idején nem kívánta megnevezni a RosGas tulajdonosait, de a Firtas tulajdonában lévő Group DF egyik cégének menedzsere elárulta a Vedomosztyinak az egyik tulajdonos nevét, s ezt később megerősítették az Emfesznél is.

A lap meg is találta Szergej Prokopjevet, aki elmondása szerint üzletember, korábban a KGB-nél - a szovjet titkosszolgálatnál - szolgált. Megerősítette, hogy része volt az EMFESZ-üzletben. A RosGas társtulajdonosainak nevét nem árulta el, csak annyit mondott, hogy Góczi Istvánt régről ismerte.

Prokopjev "az EMFESZ-t nem saját magának, hanem felsőbb utasításra vásárolta meg és ezzel állampolgári kötelességét teljesítette: Oroszország számára meg kellett tartani a magyar piacot, a Gazpromnak pedig a pénzt. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy Firtas esetleg nem adja meg tartozását, s a helyzet feletti ellenőrzés megtartásának egyetlen módja az EMFESZ eladása volt" - idézte a lap.

Prokopjev a cégnyilvántartás szerint a Nyeftyebitum cég 25 százalékának tulajdonosa, s a cég fennmaradó 75 százaléka a Zapszibojlgazé. Utóbbi 76 százalékát a Seychelles-szigeteken székelő Integrity Investments birtokolja, 24 százaléka Oleg Putyiné. Prokopjevé ezen kívül a moszkvai Sztrojformat Rt 25 százaléka, s a cégben további 25 százalékkal bír Igor Putyin.

Prokopjev elmondta: Igor és Oleg Putyin fivérek, de nem tudja, rokonságban állnak-e Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. (A rokonság lehetőségét a lap kérdésére a kormányfő sajtótitkára cáfolta.)

 Igor Putyin elmondta, hogy gépipari főiskolát végzett Kurganban, majd üzletember lett. Az EMFESZ-üzletben való részvételt Szergej Prokopjev ajánlotta fel neki és fivérének. "Úgy döntöttünk, megpróbáljuk. A kockázatoktól nem félünk. Ami rokonságot illeti: kapcsolatok és ismeretségek nélkül nem lehet bejutni a gázüzletbe, mielőtt valaki odakerül, többszörösen is ellenőrzik, különösen egy olyan szervezet, mint a Gazprom" - idézte a lap Igor Putyint.

Góczi István nem kívánt szólni a Szergej Prokopjevhez fűződő ismeretségéről, s azt mondta, a Putyin-fivérekről még nem hallott. A Gazprom a Vedomosztyi értesüléseit nem kívánta kommentálni, Dmitrij Firtast és Oleg Putyint a lap nem érte el.

emfesz gázellátás Putyin KGB