Világgazdaság

Csökkennek a közbeszerzések nemzeti értékhatárai

Az általános egyszerű közbeszerzés értékhatárai az építési koncessziót és a szolgáltatási koncessziót leszámítva csökkenek januártól, az aktuális értékhatárokat mindig a költségvetési törvény tartalmazza.

A közbeszerzési törvény csak a különféle eljárási formák szabályait tartalmazza, de azt, hogy milyen értékhatároktól kell azokat alkalmazni, a mindenkori költségvetési törvényre bízza.

A közbeszerzési törvény hatodik fejezetében szereplő általános egyszerű közbeszerzés értékhatárait részben módosítja a jövő évi költségvetés. Az idei költségvetési törvényben szereplőkhöz képest árubeszerzésnél a nemzeti értékhatár 30 millió forintról 8 millióra csökken.

Az építési beruházásnál 90 millióról esik az értékhatár 15 millióra, míg szolgáltatások megrendelésekor 25 millióról 8 millióra. Változatlanul 100 millió forint marad az építési koncesszió és 25 millió a szolgáltatási koncesszió nemzeti értékhatára.

A közbeszerzési törvény hetedik fejezetében szereplő különös egyszerű közbeszerzés nemzeti értékhatárai viszont változatlanok maradnak. Árubeszerzésnél és szolgáltatás megrendelésénél 50 millió, építési beruházásnál pedig 100 millió forint marad az értékhatár.

közbeszerzés árubeszerzés költségvetés