Világgazdaság

Csökkentenék a cégek terheit

Nagyjából negyvenmilliárd euróval csökkentené évente a vállalatok – elsősorban a kkv-k – adminisztratív terheit az a javaslatcsomag, amelyet pénteken készül előterjeszteni Edmund Stoiber.

A volt bajor miniszterelnök két éve tölti be az Európai Bizottság bürokráciacsökkentési főtanácsadói posztját, és mostani javaslatai eddigi működése alatt a legnagyobb horderejűeknek számítanak – ám megvalósulásuk igencsak kérdéses.

Stoiber előzetesen annyit árult el a terveiről, hogy fel szeretnék menteni a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, 500 ezer euró alatti éves forgalmú vállalkozásokat az auditált éves mérlegbeszámolók készítésének kötelezettsége alól. Ez 6,5 milliárd euróval csökkentené a bürokráciát, míg további 18 milliárdot várnak az elektronikus számlák általánossá tételétől. A csomagban számos olyan intézkedés is helyet kapott, amely egyes szakmáknak jelentene könnyebbséget. A kisiparosoknak például csak a 150 kilométernél messzebbre történő anyagszállításoknál kellene tachográffal rögzíteniük az előírt pihenőidők betartását.



A Stoiber-csomag fontosabb elemeit már korábban megkísérelte benyújtani a belső piacért felelős uniós biztos, Charlie McCreevy vagy az ipari ügyeket felügyelő kollégája, Günter Verheugen. A kkv-k számviteli terheinek csökkenése azonban ugyanúgy elvérzett a tanácsi és parlamenti viták során, mint az elektronikus számlázás ötlete. A számviteli kötelezettségek lazítása ellen a könyvvizsgálói szakma szervezetei tiltakoztak, más javaslatokat pedig a fogyasztóvédők, a szociális partnerek vagy a környezetvédők fúrtak meg.



Klaus Heiner Lehne, az EP jogi bizottságának német konzervatív elnöke mégis arra számít, hogy ha csekély többséggel is, de az év végéig elfogadhatják a most napirendre kerülő csomagot. Erre nagy szükség volna ahhoz, hogy ne tűnjön teljesen sikertelennek a korábban nagy csinnadrattával elindított bürokráciacsökkentési kampány, amelynek keretében 2012-ig az éves szinten 360 milliárd euróra becsült bürokratikus kiadások 25 százalékát kellene kigyomlálni. Az elmúlt öt évben a Günter Verheugen ipari biztos által előterjesztett több mint 35 milliárdnyi megtakarításból mindössze hétmilliárdnyi valósult meg, Edmund Stoiber kétéves működése pedig 650 milliós eredménnyel járt. Welt Online

Hivatal a bürokrácia ellen

Európai normakontrolltanács létrehozását javasolja Edmund Stoiber. A brüszszeli bürokráciától független szakértői testület feladata az volna, hogy a készülő uniós jogszabályokat az adminisztrációs terhek szempontjából megvizsgálja és véleményezze.

Jelenleg ezt a munkát maguk a bizottsági tisztviselők végzik el, de a bajor exminiszterelnök szerint ők nem érdekeltek saját kollégáik javaslatainak a megnyirbálásában.


Jelenleg ezt a munkát maguk a bizottsági tisztviselők végzik el, de a bajor exminiszterelnök szerint ők nem érdekeltek saját kollégáik javaslatainak a megnyirbálásában.

-->

cég EU uniós teher Edmund Stoiber kkv-k adminisztratív