Világgazdaság

Döntenek a zöldpénzről

Nem használta ki az energiatakarékoskodó lakosság a 15,1 milliárdos hitelkeretet

A hazai lakosság akár húszmilliárd forintnyi energiatakarékossági, illetve megújuló energiaforrásokat hasznosító beruházást indíthatott volna a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) augusztusban zárult pályázatain felkínált források felhasználásával, azaz vissza nem térítendő támogatásból és kedvezményes hitelkeret terhére.

Ám mindössze 8,6 milliárdnyi beruházáshoz kértek támogatást. Miközben az 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást jócskán „túljegyezték”, a 15,1 milliárdos kedvezményes hitelkeretnek még a tizedét sem vették igénybe.

Vissza nem térítendő támogatásra beruházásaik, fejlesztéseik maximum 30-35 százalékáig pályázhattak természetes személyek, lakásszövetkezetek és társasházak a Nemzeti energiatakarékossági program (NEP) keretében. Beruházásuk fennmaradó 65-70 százalékát akár kedvezményes hitelből is finanszírozhatták. Négy kategóriában pályázhattak.

A NEP 2009-1-esben nyílászárócserére és utólagos hőszigetelésre, a NEP 2009-2-esben a fűtés és a használati melegvíz-előállítás korszerűsítésére, a 2009-3-asban lakások utólagos hőszigetelésére – a panelek kivételével –, a 2009-4-esben pedig megújulóenergia-termelésre.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

energia megújulóenergia NEP nyílászárócsere