Világgazdaság

Gazdag szegények: csalással a minél több segélyért

Egy év alatt kilencezerrel több szülőnek lett fogyatékos vagy tartósan beteg gyermeke Magyarországon. Van olyan település, ahol minden második családban sérült gyermek él.

"Az elmúlt öt évben legalább 20-30 érdekválás történt a falunkban. Elválnak, de ugyanúgy együtt élnek. Így mindketten kaphatnak segélyt, magasabb összegű jár, és lakásfenntartási támogatásért is külön-külön folyamodhatnak" - mondta a Heti Válasz hetilapnak Vajtó János, Taktaszada polgármestere, milyen "segélymaximalizálási" lehetőségekkel élnek a rászorulók.

A Heti Válasz cikke szerint a szabályozás számos kiskaput tartalmaz, amit a szociális bűnözők kihasználnak. Az elmúlt esztendőkben a helyzet csak romlott, mert szűkítették a helyhatóságok döntési jogkörét. Az európai normákhoz idomulni igyekvő szabályozás azonban elképesztő csalássorozatot indított el, a kistelepüléseken.

A modern államnak például mindegy, hogy valaki házastársi vagy élettársi kapcsolatban él. Ám utóbbit nem lehet dokumentummal igazolni, ezért csak egy nyilatkozaton múlik, hogy valaki egyedülállónak vallja-e magát. A szociális rendszer szempontjából azonban ez fokozott szegénységi kockázat, ezért a segélyek és támogatások zöme nagyvonalúbb a "facérokkal", mint a házasságban élőkkel.

A törvényalkotó abból indult ki, hogy az emberek jóhiszeműek, s a valóságnak megfelelően nyilatkoznak. Valójában azonban a válságrégiókban ma legalább annyi az érdekválás, mint a gazdagabbakban az érdekházasság.

Nyírmihálydiban a 2100 lelkes község 450 roma lakosából 138 él rokkantjáradékból, közülük többen bolondnak tettették magukat az orvosi bizottság előtt, ezért csalásért sorban ítélik őket börtönbüntetésre  Nyisztor Ferenc polgármester a Heti Válasznak elmondta, a gyermekeket is fogyatékosnak vagy tartósan betegnek nyilváníttatják, mert így magasabb összegű családi pótlékot lehet kapni.

2009 júniusában a családok 11 százaléka kapott emelt szintű családi pótlékot, Nyírmihálydiban viszont a gyermekes családok 48 százaléka kap magasabb összegű állami támogatást. A 433 érintett háztartás közül 209 nevel fogyatékos vagy tartósan beteg gyermeket. Ráadásul több mint felük nem is gyermek, hanem 18 éves korát már betöltött személy.

csalások szociális rendszer reformok