Világgazdaság

Ha kell erővel is betartatják a csendrendeletet a Terézvárosban

Korábbi ígéretei és nyilatkozatai ellenére Terézváros önkormányzata mégis vaskézzel betartatta a júliusban elfogadott, hatalmas vihart kavaró csendrendeletet.

Kedd este tízkor a Nagymező utcában megjelent a kerület jegyzője, aljegyzője, több készenléti és helyi rendőr, és karhatalommal bezáratták az este tíz után nyitva tartó szórakozóhelyeket. Több olyat is, amely élve a rendeletben biztosított lehetőséggel, kérelmezte a hosszabb, hajnali egyig szóló nyitva tartást. A kerületi jegyző eljárása egyértelműen jogellenes - mondta a Népszabadságnak Róna András, a terézvárosi vendéglátósokat képviselő ügyvéd.

Több tucat szórakozó- és vendéglátóhely kérelmezte ugyanis a hosszabb nyitva tartást, amelyre akkor van lehetőség, ha az üzlet ellen az elmúlt egy évben nem folyt hatósági eljárás. Ezen üzletek listája megtalálható az önkormányzat honlapján is, a nagyjából 90 nevet tartalmazó lajstromban olyan vendéglátóhelyek is találhatók, amelyek nem is adtak be kérelmet, mások kétszer szerepelnek rajta.

Róna András szerint a bezáratással végződő razzia több százmilliós bevételkiesést okozhat a VI. kerületben, és emiatt tönkremehetnek a jórészt bankkölcsönből megnyitott vendéglátóhelyek, összesen mintegy hétezer munkahely kerülhet így veszélybe.

A Kékesi Tibor (MSZP) által jegyzett csendrendeletet júliusban fogadta el szinte egyhangúlag, egyetlen ellenszavazattal a VI. kerületi képviselőtestület. A szabály értelmében a kerületi üzletek - a szállodákat és a benzinkutakat kivéve - este tíz és reggel hat között nem tarthatnak nyitva. Ha lakóházban működnek, és beszerzik a lakók kétharmadának a hozzájárulását, akkor hajnali egyig is üzemelhetnek.

A rendelet ellen tiltakozott a főváros (arra hivatkozva, hogy az ellehetetleníti a VI. kerületi pesti Broadway-t), egy helyi szervezet az Alkotmánybíróságon támadta meg a regulát, és aggályosnak tartották a szabályozást a kereskedelmi kamarák is.

turizmus Terézváros csendrendelet