Világgazdaság

Közpénzből, milliókért nyaraltatnak szakszervezetiseket

A Munkaerő-piaci Alapból 14 millió forintért utaztatott 15 főt a szociális minisztérium Izlandra, s már készen állnak egy következő túrára, amelynek nyolc napja közül mindössze öt tartalmaz szakmai programot.

Az izlandi és marseille-i, korzikai, párizsi és lyoni városnézéssel tűzdelt délfrancia körutazáshoz - ahogy az izlandihoz is - fejenként 170 ezer forint költőpénz is jár - szintén állami forrásból - értesült a Heti Válasz Online.

Két, turisztikai programokkal erőteljesen megtűzdelt tanulmányutat is finanszíroznak a napokban a Munkaerő-piaci Alapból. A francia út nyolc napja közül csak öt tartalmaz szakmai programot, a szombaton induló marseille-i túra első ilyen pontja hétfőn délelőtt látogatás egy szakszervezetnél, majd kedden délután háromtól jön a következő kötöttség, addig Lyon, Provance, Földközi tenger melléki autóbuszos kirándulás a program.

Az izlandi túrához a résztvevők 170 ezer forint költőpénzt is kapnak egy hétre, összesen 628 euró napidíjat számolnak el nekik - erősítette meg a Heti Válasz értesüléseit a szociális minisztérium sajtóirodája. Hasonló összeget fizetnek ki a francia tanulmányút résztvevőinek is.

A tanulmányútról a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete döntött, ennek megfelelően a foglalkoztatási alap központi keretéből állják a költségeket. A döntést azonban a miniszternek is ellen kellett jegyeznie. Mindez feszültséghez vezetett a szaktárca vezérkarában, mivel a döntést nem Herczog László, hanem a Simon Gábor államtitkár, az MSZP országos választmányának elnöke írta alá a miniszter szabadsága alatt. Az izlandi túrán négy minisztériumi „küldött" mellett hét szakszervezeti illetve munkáltatói vezetőt is megutaztattak. Hárman a foglalkoztatási szolgálattól vehettek részt a „jutalomutazáson".

Herczog László munkaerőpiac korrupció botrány