Világgazdaság

Közszolgák fizetései – 96 főre kiterjedő belső vizsgálat

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő idén tavasszal csak azt követően tette közzé negyven állami cég vezetőinek fizetését, hogy azt több sajtóorgánum bírósági úton követelte mondván, közérdekű adatokról van szó – írja a Népszabadság.

A köztulajdonú cégek vezetőinek jövedelmei a következő körben már nemcsak egyes újságírókat, de a teljes közvéleményt megrendítették.

A pénzügyi talpon maradásért küzdő Budapesti Közlekedési Vállalat menedzsmentjével kapcsolatban naponta derültek ki az átlagfizetés tíz-hússzorosát kitevő alapbérek, tálcán kínált hatalmas prémiumok, csak kegydíjként értelmezhető végkielégítések – olvasható a Népszabadságban.

A kirobbant botrány nyomán 96 emberre kiterjedő belső vizsgálati anyagból kiderült, hogy a cégnél öt év alatt másfél milliárd forintot költöttek a végkielégítésekre.

Vidéki önkormányzatok cégeinél, az állami nagyvállalatoknál sem ismeretlen jelenség, hogy megmagyarázhatatlan bőkezűséggel bánnak az elbocsátott vezetőkkel. A MÁV például a 2005 óta elküldött hét felső vezetőnek átlagosan tízmilliós lelépési pénzt fizetett, és majdnem kétszer ennyit a felmondási idő megváltására - természetesen a jogszabályoknak megfelelően.

nyilvános Nemzeti Vagyonkezelő közszféra fizetés