Világgazdaság

Magán- vagy állami nyugdíj? – Figyelem, nem csak a kor számít

Az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok 2009 végéig eldönthetik, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A megnyitott mérlegelési lehetőség több mint százezer embert érinthet. Az Évgyűrűk és a Tárki nyugdíjszámító modellje kimutatta, hogy az életkor nem determinálja egyértelműen a helyes döntés irányát.

A pénztártagoknak érdemes tájékozódniuk milyen kilátásaik vannak az egyik vagy a másik rendszer tagjaként, hiszen több tényező; a folyamatos munkaviszony, az eddigi felhalmozás nagysága, vagy a magas munkaerőpiaci státusz karakterisztikusan befolyásolja a számítások eredményét.

Az Országgyűlés június végén fogadta el azt a törvényt, mely szerint az 52 évnél idősebb magánnyugdíjpénztári tagok, illetve a pénztárak egykori - ma már nyugdíjas - tagjai 2009 végéig eldönthetik, visszalépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A most felkínált mérlegelési lehetőség százhúszezer tagot érinthet.

„Az Évgyűrűk és a Tárki közös nyugdíjszámító modellje kimutatta, hogy a döntési helyzetben lévő pénztártagok esetében az életkor nem alkalmazható hüvelykujj-szabályként az átlépés szükségessége tekintetében, hiszen az nem determinálja egyértelműen a helyes döntés irányát.”- összegezte Gál Róbert Iván, a Tárki vezető kutatója.

Az Évgyűrűk adatbázisán alapuló számítások alapján több tényezőnek is kiemelt szerepe van a várható eredmény tekintetében. A konkrét adatok azt mutatják, hogy a folyamatos munkaviszony, az eddigi felhalmozás nagysága, vagy a magas munkaerőpiaci-státusz döntően befolyásolja a számítások eredményét.

A pénztártagoknak érdemes tájékozódniuk milyen kilátásaik vannak  az egyik vagy a másik rendszer tagjaként, hiszen az iskolai végzettség és a munkaerő piaci státus akár 2-3 évvel is odébb tolhatja azt az életkori határt, amely felett vagy alatt a visszalépés vagy a maradás mellett érdemes dönteni. A rossz döntés pedig akár 5-10 százalékkal kisebb kezdő havi nyugdíjat eredményezhet, azaz akár évente közel egy havi nyugdíjat is veszíthet, aki elhamarkodottan dönt.

„A pénztárak kezében az információszolgáltatás a legjelentősebb eszköz, mellyel támogatni tudják tagjaikat a megalapozott döntés meghozásában. Ezt a célt szolgálja a 2010-től életbe lépő változásokat is figyelembe vevő nyugdíj-kalkulátorunk” – mutatott rá Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elnöke.

kalkulátor Évgyűrűk tb magánnyugdíjpénztár átlép