Világgazdaság

Most még jókedvűek a régiós befektetők, de meddig?

Több százalékpontos emelkedéssel kezdték a hetet a régiós piacok. A tegnapi nap győztese a vilniusi parkett volt, az ottani tőzsdeindex 5,68 százalékos emelkedéssel zárt, de 3 százalék fölötti nyereséggel vonult le a parkettről a varsói, a bukaresti és a belgrádi irányadó mutató is, a bécsi pedig lapzártánkkor 2,80 százalékos pluszban állt.

A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX is jól teljesített, és 2,18 százalékos emelkedést követően 19 280 ponton húzta le a rolót. Az összes vezető papír a pozitív tartományban zárt: a Mol pontosan 4 százalékos drágulást követően 14 405, az OTP 2,31 százalékos emelkedés után 4911 forinton. A Richter árfolyama 1,44 százalékkal nőtt, 38 ezer forintra, míg a Magyar Telekom-papírok 0,38-cal drágultak, 779-re.

A nap győztese a Rába lett, amely csaknem 15 százalékot szedett magára. A forgalom mindemellett jelentősen elmaradt az idei átlagtól, alig 10 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok, ennek java részét, több mint 6 milliárd forintot az OTP-re kötött ügyletek tették ki. Az alacsony érdeklődés az amerikai befektetők távol maradásával magyarázható, a tengerentúlon ugyanis tegnap munkaszüneti nap volt.

A szakemberek szerint azonban az emelkedés nem biztos, hogy tartós marad. „A globális élénkítő csomagokba vetett bizalom március óta tartó hatásának kifulladása kezd érződni a nyári uborkaszezont követően” – mondja Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényelemzője.

Magyar Telekom OTP ügylet Rába BUX befektető Mol régió BÉT Richter Budapesti Értéktőzsde