Világgazdaság

Nyerő befektetések: ahol megduplázhatta pénzét

Nem vitte el minden befektetőnek a pénzét a válság. Sokan nagyon is jól jártak, ha megfelelő eszközökbe invesztáltak - ez derül ki a chicagói Morningstar és magyar Bamosz adataiból is.

Az idei év eddig kétségtelenül a feltörekvő piacoké volt. A legjobban teljesítő befektetési alapok az év elejétől kezdve akár meg is duplázhatták a beléjük fektetett pénzt. A Morningstar toplistáját a ProFunds UltraLatin America alapja vezeti, amely 113 százalékos hozamot ért el az elmúlt bő 9 hónapban. Az is hozzátartozik azonban az igazsághoz, hogy ugyanez a latin-amerikai részvénypiacok emelkedésére tőkeáttétellel fogadó befektetési alapnak volt honnan feljönni. A Lehman Brothers csőd utáni részvénypiaci összeomlás ugyanis nagyon súlyosan érintette, ennek köszönhetően egyéves időtávon még mindig több mint 50 százalékos mínuszban áll.

Hasonlóan ellentmondásos a szereplése az egyik hazai konstrukciónak, a Dialóg Ingatlanfejlesztő részvényalapjának. Az alap, amely a befektetőket a régió, illetve a tágabban vett fejlődő piacok ingatlan szektorának növekedéséből kívánja részesíteni, az idén már több mint 100 százalékos hozamot ért el. Ezt megelőzően azonban a tavaly őszi tőzsdeösszeomlások megtépázták az alapot, így annak éves hozama csaknem mínusz 28 százalék, befektetési jegyeinek árfolyama pedig még mindig csak 55 fillér, vagyis alig fele a névértéknek. Akadt azonban olyan duplázó alap is, amely nem omlott csúnyán össze. Ilyen a Morningstar szerint a Dreyfus Emerging Asia konstrukció. Ez a 108 százalékos idei hozamon túl, egyéves időtávon is csaknem 40 százalékos teljesítményt ért el.

A toplista további helyein is mind Magyarországon, mind nemzetközi viszonylatban felülreprezentáltak a régiós részvényalapok. A Dialóg említett alapján kívül 40 százalék fölötti hozamot 14 konstrukció ért el Magyarországon, többségük hazai, illetve feltörekvő piaci részvényalap volt. Az ezüstérmes alap a török részvényekbe fektető Aegon IstanBull lett csaknem 57 százalékos hozammal, de a BUX-ot leképező, hazai indexkövető konstrukciók is 50 százalék körüli teljesítménnyel örvendeztették meg a befektetőket. Utóbbi alapok azonban éves összevetésben egyelőre még mínuszban állnak.

Vannak azonban olyan alapok, amelyek igen jól teljesítettek egyéves távon is, vagyis megőrizték, illetve visszaszerezték a befektetők pénzét a Lehman-bukás óta. Ezen az időtávon a Morningstar adatai szerint egy kínai alap, a már említett Dreyfus alapkezelő Greater China nevű konstrukciója a nyertes. Az alap csaknem 50 százalékos hozamot produkált 12 hónap alatt, az év eleje óta pedig 84 százalékos pluszban van, de három- és ötéves nyeresége is meghaladja az évi 20 százalékot. Nem csoda, hogy ezek után a Morningstarnál négycsillagos minősítést kapott. Az alap egyébként versenytársaihoz képest a szolgáltatóipart és a hardvergyártást súlyozta felül portfóliójában.

A Morningstarnál 12 hónapos távon remeklő alapok között feltűnőek sok az aranyba és nemesfémekbe, illetve az ezek bányászatában érdekelt cégekbe fektető konstrukció. Ezek közül tíznek a hozama is meghaladta a 40 százalékot, és a 40-es toplistát első kétharmadát egyértelműen ilyen alapok uralják. Az alapok sikere nem véletlen: az ipari fémek látványos áremelkedésének köszönhetően a bányászattal foglalkozó cégek részvényárfolyama is száguldani kezdett, emellett az arany ára is emelkedik mostanában, és az 1000 dolláros lélektani határt közelíti.

Idehaza az egyéves hozamok terén az abszolút hozamú alapok viszik a prímet. A toplista első két helyén két OTP-s származtatott kötvényalap áll. A feltörekvő piaci származtatott kötvényalap nyeresége 12 hónapos távon csaknem 43 százalékos volt, a globális kötvényalap 33 százalékot szedett magára. A hazi bronzérmes a Bamosz adatai szerint az Erste Hazai Indexkövető részvényalapja lett szintén több mint 30 százalékos hozammal.

Ami az alapkezelőket illeti, a magyarországi toplistát az OTP dominálja: öt alapja is ott vagy egyéves hozamát tekintve a tíz legjobb között. A Supra származtatott kötvényalap csaknem 30 százalékos teljesítményével a negyedik legjobb lett, rajta kívül az OTP Alapkezelő Új Európa és a Prémium Klasszikus alapjai kerültek még be a top10-be. Jól teljesített még az abszolút hozamú Concorde VM is, amely csaknem 20 százalékot hozott egy év alatt, és - nem kis részben a forint gyengülésének köszönhetően - egyéves távon a forintban denominált nemzetközi pénzpiaci, illetve kötvényalapok is jól állnak. A Budapest Alapkezelő 20 százalékos hozamot produkált Euró Pénzpiaci Alapjával, az Aegon Nemzetközi Kötvényalapja pedig 18 százalékos nyereséget ért el.

részvényalap Dialóg Ingatlanfejlesztő concorde vm pénzpiaci alap befektetési alapok ProFunds UltraLatin America supra Részvénypiacok származtatott kötvényalap befektetés feltörekvő piacok