Világgazdaság

Rendezetlen digitalizáció

Itthon és külföldön egyaránt komoly viták tárgyát képezi a Google legújabb üzlete, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy digitalizált formában elérhetővé teszi a világon eddig nyomtatásban megjelent összes könyvet.

A cég hétévnyi munkával a háta mögött több mint tízmillió kötet feldolgozásán van túl. A Google Books projektet először az amerikai kiadók támadták, mondván: a cég nem kompenzálta a szerzőket és a kiadókat. A többéves per végére most sikerült pontot tenni.

Most a kiadók és a szerzők európai szervezetei amiatt aggódnak, hogy a rendszerben sok lesz a nem azonosítható európai szerző, az azonosításhoz ugyanis regisztrálni kell a Google rendszerében, amit sokan nem fognak megtenni. A problémával Brüsszel is foglalkozik. A magyar könyvszakma ambivalens érzéseket táplál az amerikai cég módszereivel kapcsolatban.



Vannak, akik károsnak tekintik, ám olyanok is vannak, akik már fel is vették a kapcsolatot a társasággal. A kiadók nem a digitalizáció ellen érvelnek, csupán attól tartanak, hogy hozzájárulás nélkül kerülnek a világhálóra a kiadványok. A magyar könyvkiadók az elektronikus, jogilag védett könyvek elterjedésével kapcsolatban is szkeptikusak: a magyar nyelvű könyvek olyan kis számban lesznek hozzáférhetők, hogy azok nem generálnak számottevő keresletet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

kiadók digitalizáció könyv Google