Világgazdaság

Rendkívüli biztonsági intézkedések a terrorveszély miatt Németországban

Németországban komolyan vették az al-Kaida legutóbbi fenyegetését, ezért rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak a hatóságok. Az Egyesült Államokban, New Yorkban egy metrócsomópont ellen készültek merényletre.

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket hoztak Németország nemzetközi repülőterein és nagyobb pályaudvarain az al-Kaida legutóbbi terrorfenyegetései után. A rendőri készültséget megerősítették a naponta százezreket vonzó müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten is.

Az al-Kaida vasárnap újabb internetes üzenetben fenyegette meg Németországot, ha nem vonják ki a német katonákat Afganisztánból. A hírszerzés szerint a jelenleg Pakisztánban lévő, Bonnban született német származású iszlám aktivista, Bekkay Harrach korábban határidőt is említett a támadás végrehajtására, amikor arra szólította fel a Németországban élő muzulmánokat, hogy a jövő vasárnapi parlamenti választásokat követő két hétben tartsák távol magukat a nyilvános helyektől.



Már korábban is több fenyegetés jelent meg az interneten az al-Kaidától, és a vele szorosan együttműködő terrorcsoportoktól, a szakértők azonban a jelenlegi üzenetet a korábbiaknál is komolyabbnak, és konkrétabbnak vélik. A kunduzi légicsapás, melyet német parancsra kértek az amerikai légierőtől tovább szította az tálibok körében a Németország-ellenes indulatokat. Szeptember 4-én egy afgán forrás szerint 30 civil, és 69 tálib lázadó halt meg a támadásban.

Karzai békefelhívása

„Ismét arra kérek minden harcoló afgán testvért, és azokat, akik befolyásuk alatt állnak, hogy hagyjanak fel az ellenségeskedéssel, hazájuk lerombolásával, honfitársaik életének kioltásával. Térjenek vissza otthonukba, és éljenek békében hazájukban” – hangoztatta vasárnap békefelhívásában a ramadán böjt végén Hamid Karzai afgán elnök. Az afganisztáni tálibok vezetője szombaton kijelentette, hogy a külföldi katonákra hamarosan „végső vereséget” mérnek. Omar molla szerint január óta több mint 350 külföldi katona halt meg a tálibokkal való harcban. Csütörtökön Kabulban egy NATO-konvoj elleni támadásban öt olasz katona, és tíz afgán civil halt meg.



Wolfgang Schäuble belügyminiszter, és több illetékes politikus nyilatkozatából is kiderült, hogy a fenyegetést nagyon komolyan veszik. Az ultimátumot azonban elutasították. Elrendelték a biztonsági intézkedések azonnali szigorítását, de egyben óvtak a pánikkeltéstől.



Az Egyesült Államokban három afgán származású férfit vettek őrizetbe. Az igazságügy-minisztérium tájékoztatása szerint tudatosan, és szándékosan hamis tájékoztatást adtak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeinek egy feltételezett New York-i merényletterv ügyében. A hatóságoknak azonban nincs konkrét információja egy tervezett támadás időzítéséről és célpontjáról.

A CNN hírtelevízió azt közölte, hogy a feltételezett merénylet a New York-i tömegközlekedés, például egy metrócsomópont ellen irányult volna. New Yorkban 14 olyan új hátizsákot találtak, amelyekről feltételezik, hogy öngyilkos merénylethez pokolgépek szállítására szolgáltak volna. Az ABC News szerint a 24 éves Najibullah Zazinál olyan útmutatásokat találtak, amelyek alapján pokolgépek készíthetők háztartási vegyszerekből.
A 24 éves buszsofőr a Denver Postnak tagadta, hogy kapcsolata lenne az al-Kaidával, vagy hogy szerepe lenne bármilyen összeesküvésben. A kihallgatásáról készült jegyzőkönyv szerint azonban beismerte, hogy részt vett fegyver- és robbanószer-használati tanfolyamon az al-Kaida egyik kiképzőtáborában, tavaly Pakisztánban.

 

-->

Németország tálibok al-kaida Afganisztán biztonsági terrorveszély