Világgazdaság

Szentesíti a gyerekházasságot, árt a bántalmazott nőknek a Ptk. két civilszervezet szerint

A Patent Egyesület és a NANE úgy vélik, az új Polgári Törvénykönyv számos ponton súlyosan sérti a nők és a gyerekek emberi jogait.

Véleményük szerint az új Ptk. szentesíti a gyerekházasságot, mivel a most bevezetett új szabályozás szerint az engedély nélkül, tizenhat éven aluli fiatalkorúval kötött házasság a fiatalkorú nagykorúvá válása után visszamenőleg érvényessé válik, ha az érintett nem támadja meg fél évig. Ez a szabály lényegében tizennégy évre szállítja le a házasságkötés alsó korhatárát, és a házasság fennmaradását, nem pedig megszűnését teszi főszabállyá.

Az ENSZ többször felszólította Magyarországot, hogy szüntesse meg a korábban érvényes, korengedéllyel kötött házasság intézményét. Most már engedély sem fog kelleni. A két szervezet szerint ez súlyosan veszélyezteti azokat a fiatal lányokat, akiket családjuk házasságba kényszerít, vagy elad, vagy akiket kényszerrel vagy csalással prostituálttá tesznek. Emellett a korai gyermekvállalás igen káros következményekkel van mind a fiatal anya, mind a születendő gyermek egészségére, valamint erősen korlátozza a gyermekkorú házasokat a megfelelő továbbtanulás és munkavállalás terén.

A jogszabály ezen kívül szerintük automatikus jogot ad a férfinak a gyerekhez. Lényegében nem változtatta meg a kormány az apaság vélelmének jogintézményét, amely automatikussá teszi a férfiak jogát a házassági kötelék vagy nyilvántartott élettársi kapcsolat formális fennállása alatt fogant gyerekhez. A Patent és a NANE szerint ez manapság számos esetben megfosztja a biológiai apát szülői jogaitól, ráadásul a törvény paternalista módon korlátozza az anya perindítási jogát az apasági vélelem megdöntésében. A nyilatkozatot kibocsátó szervezetek véleménye szerint még nem bántalmazó kapcsolatban is a tipikusan a gyerek gondozásának legnagyobb részét vállaló nő jogának kellene lennie annak meghatározása, hogy a gyerek biológiai apjának legyenek-e jogai és kötelességei a gyerekkel kapcsolatban.

Emellett a Ptk. több szabálya veszélyezteti a bántalmazott gyerekeket és nőket, ha családon belüli erőszakra alkalmazzák. Mostanáig főszabály szerint szünetelt a külön élő szülő szülői felügyeleti joga, ha az anya és az apa ettől eltérően nem állapodtak meg. Az új törvény megszünteti a törvényi automatizmust és megállapodás hiányában a döntést a bírósághoz rendeli. Mostantól a szülő a gyermekkel kapcsolatos minden apró tényről tájékoztatni köteles a gyermektől külön élő szülőt – bántalmazás esetén is.

Mostani döntésével a Parlament nemhogy enyhít a társadalmi problémákon, hanem elmélyíti azokat – véli a Patent Egyesület és a NANE.

NANE Ptk. bántalmazott Patent családon belüli erőszak