Világgazdaság

Több cég korlátozná a vezetői fizetések botrányos elemeit

Számos amerikai nagyvállalat, köztük az AT&T, a Cisco Systems, a Hewlett-Packard és a Tyco International is a nevét adta a Conference Board üzleti szervezet vezetői juttatásokról szóló jelentéséhez.

Ez először is kimondja, hogy az amerikai közvélemény elvesztette a vállalati szférába vetett bizalmát, elsősorban azért, mert a gazdasági válság nyomán felszínre kerültek a javadalmazási rendszerek igazságtalanságai.

A bizalom helyreállítására a Conference Board azt javaslja a cégeknek, hogy tartózkodjanak a vezetői juttatások bizonyos elemeitől.

Ezek közé tartoznak a túlságosan nagylelkű "arany ejtőernyők", amelyek az adott válllat felvásárlása esetén biztosítanak pénzesőt a távozó menedzserek számára.

A jelentés kifogásolja a többi munkavállaló számára nem biztosított, bőkezű nyugdíjazási csomagokat, a részvényopciók átárazását, a vezetői fizetéseknek az adókra is fedezetet nyújtó felbruttósítását, valamint az olyan juttatásokat, mint a céges repülőgépek magáncélú használata vagy a klubtagságok.

fizetések bónuszbotrány TESCO-GLOBAL Zrt. bónuszok Paul Krugman