Világgazdaság

Több ezren futhatnak a féláron kicsalt lakásaik után

Akár több ezer szerződést is köthettek az elmúlt néhány évben azok a pénzügyi vállalkozások, amelyek már eleve azért alakultak, hogy megszerezzék ügyfeleik lakását. A féláron elcsaklizott ingatlanokat nem lesz könnyű visszaszerezni, többségük akár már háromszor-négyszer is gazdát cserélhetett – írja a Népszabadság.

A Népszabadság információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda már több mint száz olyan ügyben indított vizsgálatot, amikor a feltételezések szerint egyes pénzügyi vállalkozások eleve azért adtak kölcsönt ügyfeleiknek, hogy később kiforgathassák őket vagyonukból.

Az értesülést megerősítette Binder István, a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) szóvivője is. Elmondta: a PSZÁF tavasszal megvizsgálta néhány kisebb, lakossági hitelezéssel foglalkozó cég tevékenységét, s azokban az esetekben, amikor a gyanú szerint a hitelkihelyezés célja a fedezetül bevont ingatlan megszerzése volt, bejelentést tett a nyomozó hatóságoknál.

Az esetek száma, illetve a gyanúsítottak köre azonban ennél akár lényegesen nagyobb is lehet, a felügyelet ugyanis jelenleg is tíz-tizenegy olyan pénzügyi vállalkozás működését ellenőrzi, amelyekkel kapcsolatban felmerült, hogy tisztességtelen feltételek mellett adnak kölcsönöket.

A vizsgált cégekről, illetve a lehetséges károsultakról a szóvivő egyelőre nem kívánt közelebbit elárulni, azt azonban elmondta: a vállalkozások az úgynevezett refinanszírozott hitelnyújtók közé tartoznak, vagyis az általuk kínált lakáskölcsönökhöz egy nagyobb banktól vettek fel hitelt, a pénzt pedig a nagyobb pénzintézetekhez képest lazább feltételekkel adták tovább.

A módszer a legtöbb esetben igen hasonló volt. A vállalkozások elsősorban hitelközvetítőkön, ügynökökön keresztül találták meg azokat az ügyfeleket, akik a bankoktól nem kaptak hitelt - mondja Barabás Gyula, a Magyar Hitelszövetség elnöke. A jellemzően devizaalapú, szabadfelhasználású jelzálogkölcsönöket elfogadható kamaton adták, a trükk nem is ebben, hanem a szerződési feltételekben volt.

A megállapodásokat úgy kötötték, hogy ha az ügyfél két hónapig nem fizette a törlesztőrészletet, a cég bármikor felmondhatta a szerződést, miközben a fedezetéül szolgáló ingatlanra vételi opciót jegyeztek be. Amennyiben az adós nem fizetett, a lakás az eredetileg megállapított vételi opció értékén, jellemzően a forgalmi érték 45-50 százalékáért a vállalkozás tulajdonába került.

Nem ritkán az így, áron alul megszerzett ingatlanok nem nyújtanak fedezetet a teljes tartozásra, így miközben a pórul járt ügyfelet már jól megtermett "őrzővédők" rakják ki otthonából, a cég még mindig több millió forintot követel tőle.

nyomoz Magyar Hitelszövetség PSZÁF kölcsön deviza törlesztőrészlet lakás ingatlan hitel NNI