Világgazdaság

Több mint 120 milliárd forint új tőke az alapokban

Augusztusban, már második hónapja láthattunk tőkebeáramlást a hazai befektetési alap piacon, ezúttal már nem csak az intézményi befektetők élénkültek fel, hanem visszatérni látszanak az óvatosabb kisbefektetők is. A legtöbb alapkategória esetében ismét nőtt a vagyon, bár az ingatlanalapok és a garantált alapok esetében továbbra is tart a tőkekivonás.

A piaci teljesítmények 55 milliárd forinttal növelték augusztusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, és az alapok összesen több mint 122 milliárd forintot is vonzottak. Ismét jelentős nagyságú új tőke érkezett az intézményi alapokba, de a kisbefektetők visszatértét jelzi a pénzpiaci alapok megújult tőkevonzása.

A tőkepiacokon hónapok óta tartó növekedési trend a részvényalapok, illetve más magasabb kockázatú alapok, így a származtatott vagy az árupiaci alapok iránt is fenntartotta az érdeklődést. Összességében az augusztusi 7,1%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagjai 411 hazai befektetési alapban 2715 milliárd forintot kezeltek.

„Az intézményi befektetők után végre jelentősebb pénzek jöttek a lakossági ügyfelektől is az alapokba, ahogy várható volt, ez elsősorban az alacsony kockázatú termékeknél jelentkezett először − emelte ki Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. − Bízunk benne, hogy ez már egy új pozitív trend kezdetét is jelenti.”.

Az alapok összvagyonának 60,5%-át kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok vagyona augusztusban az alapok összességénél valamivel gyorsabban, 9,4%-kal nőtt, összesen 108 milliárd forint friss tőke érkezett ide, a hozam pedig 33 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát.
A 32 zártkörű értékpapíralapban kezelt augusztusban 14,2%-kal bővült, 25,8 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, miközben azok teljesítménye (elsősorban a részvényalapoké) is 17,2 milliárd forinttal növelte a vagyont. Az intézményi alapokon belül augusztusban csak a pénzpiaci alapból történt tőkekivonás, míg a részvény- és kötvényalapokba jelentős friss tőke érkezett, leggyorsabban is ezek vagyona nőtt. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 345 milliárd forintot tett ki, ez az alapok összvagyonának 13%-a.

Augusztusban – a kötvényalapok kiugró növekedése után – ismét az 59 részvényalap vagyona nőtt a leggyorsabban, 10,1%-kal, a hónap végén 316,5 milliárd forintot tett ki. A befektetők 11,8 milliárd forintot fektettek be újonnan az alapokba és a piaci teljesítmények is – a részvénypiacok folytatódó emelkedésének következtében – több mint 17 milliárd forinttal növelték a vagyont. A hónap során a részvényalapok 76%-át kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 12,7%-kal nőtt, miután az alapok 14,4 milliárd forint tőkét vonzottak, az alapokon pedig 12,7 milliárd forint hozam keletkezett. A tiszta részvényalapok vagyona 2,5 milliárd forint tőkekivonás és 4,4 milliárd forint hozam egyenlegeként 2,6%-kal nőtt. Leggyorsabban a közép-kelet európai alapok vagyona nőtt, ezeket az észak-amerikai részvénytúlsúlyos alapok követték.

A pénzpiaci alapok száma három garantált alap átalakításával 52-re nőtt. Vagyonuk a hónap során 5,2 %-kal emelkedett és 35,5 milliárd forint friss tőke érkezett ide. Az átalakított garantált alapok által hozott 6,3 milliárd forint mellett a hozamok is 7,9 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén meghaladta az 1000 milliárd forintot. A kategória 75%-át jelentő likviditási alapok vagyona 4,7%-kal nőtt, mivel az alapok – április óta először – 28,8 milliárd forint tőkét vonzottak, és 5,4 milliárd forint hozam is növelte a vagyont. A hónapban a hazai likviditási alapok vonzották a legtöbb új tőkét, de a többi alkategória is új tőkét tudott vonzani. Minden alkategória vagyona nőtt, leggyorsabban a dollár pénzpiaci alapok vagyona, ezt követték az euró-övezeti alapok.

A nyilvános garantált alapok száma augusztusban 142-re csökkent, miután a futamidő végével három alap megszűnt, háromat pénzpiaci alappá alakítottak, míg két új indult. Összvagyonuk ismét 1%-kal csökkent, hó végi vagyonuk 429 milliárd forintot tett ki A 8,8 milliárd forint tőkekivonás – ami elsősorban a lejárt alapokból kivont jelentős tőke volt – mellett a piaci teljesítmények 4,5 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. Ezek az adatok természetesen még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.

A 21 ingatlanalap vagyona 0,4%-kal csökkent, összvagyonuk a hónap végén 256 milliárd forint volt, ami az alapok összvagyonának 9%-a. Az ingatlanalapokból összesen 3,5 milliárd forint tőkét vontak ki, viszont 2,5 milliárd forint hozam növelte vagyonukat. A hónapban tovább csökkent a tőkekivonás, ami az idén még nem volt ilyen alacsony. A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona a hónapban 3,5%-kal csökkent, vagyonuk mintegy 31 milliárd forintot tett ki.

A 25 kötvényalap összvagyona augusztusban egy intézményi átstrukturáláshoz köthető egyedi tranzakciónak köszönhetően 45,6%-kal nőtt, a hónap végén az alapok vagyona 194 milliárd forintot tett ki. Bár a kiugró növekedés az átstrukturálás eredménye volt, a kötvényalapok enélkül is ismét nőni tudtak. Idén először ugyanis a hazai kötvényalapok is új tőkét vonzottak és az alapok összességében ismét pozitív hozamokat realizáltak augusztusban. A hónap során 56,8 milliárd forintot vonzottak a kötvényalapok és összességében 4 milliárd forint hozamot értek el. A rövid kötvényalapok vagyona 7,9%-kal nőtt, 2,9 milliárd forint friss tőke és 2,2 milliárd forint hozam eredményeként. A kötvényalapok vagyonának 64%-át jelentő hosszú kötvényalapok augusztusban az átstrukturálásnak köszönhető 53,9 milliárd forint új tőke mellett 1,7 milliárd forintnyi hozamot értek el, így vagyonuk 81,3%-kal nőtt.

Augusztusban tovább nőttek a kisebb alapkategóriák is. A 46 vegyes alap vagyona 1,3%-kal, 96 milliárd forintra nőtt. A hónap során 2,2 milliárd forintot vontak ki az alapokból, ezt azonban a piaci teljesítmények 3,4 milliárd forintos vagyonnövelő hatása ellensúlyozni tudta. A 11 egyéb alap vagyona augusztusban 1,5%-kal, 33 milliárd forintra nőtt. Az alapokból mintegy 100 millió forint tőkét vontak ki, és mintegy 600 millió forint hozamot értek el. A 23 nyilvános származtatott alap vagyona 2,9%-kal nőtt, augusztus végén 41,5 milliárd forint volt. A hónap során 480 millió forint új érkezett az alapokba, a piaci teljesítmények pedig 700 millió forinttal növelték az alapok vagyonát.

tőke alapok BAMOSZ temmel andrás befektetők