Világgazdaság

A válságban is erősít a koreai Hankook

Gumiabroncsgyártás. A Hankook Tire, a világ hetedik legnagyobb abroncsgyártójának harmadik negyedéves árbevétele 1440 milliárd vonra (1,22 milliárd dollár) nőtt, ez 26,4 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az üzemi eredmény elérte a 275 milliárd vont (233 millió dollár). A Hankook Tire Magyarország Kft. 13,2 milliárd forint árbevételt ért el az említett időszakban, ez 67 százalékkal haladja meg a múlt év azonos időszakának szintjét.

A rácalmási telephelyen eközben megkezdődött a gyár második ütemének építése. A 230 millió eurós beruházás révén a gyár 2011 végére megkétszerezheti kapacitását, így a kibocsátott abroncsok száma meghaladhatja az évi 10 millió darabot. Lapunk értesülései szerint az új üzembe felső kategóriás, nagy teljesítményű – köztük valószínűleg defektmentes – abroncsok termelését telepíti a Hankook Tire.

A gazdasági és pénzügyi világválság hatására a Hankook tavaly úgy határozott, hogy egy évvel, 2010 első fél évére csúsztatja a beruházás kezdetét, ám a koreai és kínai gyárak távolsága, valamint az európai piaci igények miatt kénytelenek voltak módosítani ezt a tervet. Emellett a foglalkoztatottak száma is több lesz a kezdeti elképzelésekben szereplő 1500 főnél. A jelenleg 1250 embernek munkát gyár 2012-től kétezer alkalmazottal fog dolgozni.

A Hankook Tire Magyarország Kft. 2007 nyarán kezdte meg a termelést, és az első ütemmel az összesen 500 millió eurós beruházás több mint 60 százaléka valósult meg. A termelőkapacitás a múlt év októberére érte el a napi 15 ezer darabot. A gyár kapacitáskihasználtsága az első fél évben 90 százalék körül alakult, így – a tavalyi négymillió után – az idén akár ötmillió gumiabroncs is készülhet a koreai cég első európai egységében.

A Hankook Tire a világ 170 országában értékesít, és több mint 12 ezer munkavállalót foglalkoztat. Bevételeinek körülbelül hetven százalékát a Koreán kívüli piacok adják. DK


BÉT - Napi események NAV KK - Főoldal bal Pénzügyi és gazdasági válság Bajnai Gordon OTP vona gábor OPEC Shell Vállalati jelentések Dávid Ibolya influenza Alstom Elemzői vélemények gyógyszeripar Soros György repülés Részvénypiacok E.On A munka világa Deviza- és árupiac Botrányok a politikában Sólyom László Európai Unió Fővárosi ügyek Chrysler ORTT biztosítás ArcelorMittal VG Egészségügyi konferencia Telenor Gazprom retkes attila Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Oszkó Péter ÁKK Zrt.