Világgazdaság

Háromezres megtakarításért már sokan mennek más biztosítóhoz

A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. által megkérdezett 12 ezer ügyfél 21,5 százaléka vélte úgy, hogy 3-5 ezer forint megtakarításért biztosítót váltana a küszöbön álló kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban, de még az 1-2 ezer forint közötti megtakarítás is váltásra ösztönözné minden tízedik megkérdezettet.

Október 30-án jelenik meg 14 biztosító jövő évi kgfb tarifája, majd novemberben lehet felmondani, december végéig pedig újra kötni a szerződéseket. A piacvezető alkusz cég szakértői - miután számba vették az idei kampány váltásra ösztönző, és attól óvó tényezőit - arra az eredményre jutottak, hogy 600-800 ezren fognak átszerződni másik biztosítóhoz - mondta szerdán Buczolich Antónia Judit ügyvezető igazgató.

Miután jövő év első napján hatályba lép a kgfb törvény, az idei lesz az utolsó klasszikus kampány. A jövő évtől ugyan is a szerződések már nem az év első napjától az utolsóig élnek, hanem a megkötésük napja lesz az évforduló. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik 2010-ben vásárolnak gépjárművet. Ezért várható, hogy idén még minden biztosító növelni akarja a kgfb szerződéseinek a számát - az állományát - , amit vonzó díjakkal érhet csak el - mondta Bravik Attila ügyvezető igazgató helyettes.

Ennek azonban némileg ellent mond az, hogy az idén meghirdetett díjak gyakorlatilag két évig élnek - tette hozzá. Aki ugyan is jövő decemberben köt kgfb-t, annak 2011 decemberéig szól a szerződése, a 2010-es árral. A meghosszabbodott futamidő növeli a kockázatot, amit be kell építeni az árba. Ennek viszont ellent mond, hogy az összesített kgfb kárhányad - a kifizetett kártérítések és a beszedett díjak aránya - néhány év alatt 70-ről 50 százalékra csökkent. Szintén váltásra ösztönzi az ügyfeleket a válság által kikényszerített takarékosság is.

A váltás mellett szól az is, hogy idén még többen rendelkeznek internettel, márpedig ezen a platformon - az on-line alkuszok közreműködésével, vagy a biztosítók honlapjain - nagyon egyszerű a biztosító váltás. Szintén könnyíti a váltók dolgát az a szabály, amely a biztosítók kötelességévé teszi a bonus-malus igazolások beszerzését, azzal sem kell az ügyfélnek foglalkoznia. A váltás ellen dolgozik viszont az, hogy a korábban legolcsóbb - éppen induló, vagy kisebb - biztosítók gondjai a nagyobb, jó nevű biztosítók ügyfeleit maradásra bírják.

Mindezek eredőjeként számolnak a CLB-nél a 600-800 ezer váltással. A korábbi tapasztalatokra utalva azonban az átlag-díj enyhén növekedni fog, de minden biztosító - mint eddig is - a kampányban kedvezményt ad a díjából, vélte Buczolich Antónia Judit.

Végül kérdés, hogy mi lesz a gépjármű flottákkal. Ezek díja eddig tele volt "gumi feltételekkel", de a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy nemrégiben közzé tett vezetői körlevelében ezek megszüntetésére kérte a biztosítókat. A flotta gépjárművek díjait ugyan úgy kell tudni kalkulálni a közzétett feltételekből, mint az egyediekét. Nem lehet megtenni azt sem - ami eddig gyakorlat volt - hogy egy-egy alkusz által közvetített egyedi szerződéseket, kedvezőbb díjú flottaként kezelte a biztosító.

A vezetői körlevél ugyanis rögzíti: "A Felügyelet felhívja az érintett biztosítók figyelmét, hogy a 2010. január 1. napjával hatályba lépő, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvényben szereplő gépjárműflotta definíciójának értelmében a kgfb flotta szerződés szerződője csak egyéni vállalkozó, jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság lehet."

BÉT - Napi események INA kft önéletrajz CLB Független Biztosítási Alkusz biztosítás kötelező biztosításBajnai-csomag