Világgazdaság

Ismét Műegyetemi Állásbörze

1200 állásajánlat és 100 cég várja az érdeklődőket hazánk legnagyobb állásbörzéjén, a Műegyetemi Állásbörzén.

2009. október 28-án és 29-én 29. alkalommal kerül megrendezésre a Műegyetemi Állásbörze hagyományosan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi (K) épületében. A rendezvény nemcsak műszaki, de gazdasági, informatikai, logisztikai és természettudományi végzettséget igénylő ajánlatokkal is várja a diákokat és a frissdiplomás álláskeresőket.

 

A kiállító cégek elmondása szerint a mérnökökre és informatikusokra jelenleg is nagy a kereslet.

A legkeresettebb végzettségűek továbbra is a villamosmérnökök: az őszi Műegyetemi börzén kiállító cégek 39%-a keres villamosmérnöki diplomával munkaerőt. Őket az informatikusok és a gépészmérnökök követik. A gazdasági és pénzügyi diploma továbbra is érték, a meghirdetett állások 25%-a a gazdasági végzettségű álláskeresőknek szól. Az ilyen diplomával rendelkező diákok tehát joggal remélhetnek a diploma után gyors munkába állást.

 

A Műegyetemi Állásbörzén a gazdasági élet minden szektorából képviseltetik magukat a cégek.

A tavaszi börzéhez képest változást jelent, hogy az őszi Műegyetemi Állásbörzén ismét képviselik magukat a külföldi cégek. Az álláskeresők francia, holland, amerikai, angol és svéd cégek állásajánlataiból is válogathatnak a Műegyetemi börzén. A telekommunikációs szektor azonban nem kínál állásajánlatot és eltűntek az építőipari cégek is az őszi börze kiállítói közül.

A korábbi évekhez képest összességében kevesebb állásajánlatból kell válogatniuk a frissdiplomásoknak és ez a kezdőbéreken is érződik: az elmúlt 1 évben nem emelkedtek a diplomásoknak kínált indulóbérek.

 

A 2 napos Műegyetemi Állásbörzén az 1200 álláslehetőségen túl komplex felkészítő szolgáltatások; angol és magyar nyelvű próbainterjúk, grafológiai elemzések, professzionális IQ tesztek, önéletrajz és karrier tanácsadás segíti a látogatók elhelyezkedését.

 

A gazdasági válság az állásbörze látogatói körétől, a fiatal munkavállalóktól nagyobb tudatosságot és felkészültséget vár el, hiszen jelenleg kevesebb munkalehetőségből választhatnak. A fiatalok érzik, a diploma megléte önmagában nem elegendő az állások megszerzéséhez, fontos, hogy felkészülten érkezzenek a börzére és előzetesen informálódjanak az aktuális lehetőségekről, cégekről. Ez a munkaadók számára pozitív fejleményt jelent, hiszen jól informált, gyakorlatiasabb pályázók közül válogathatnak.

állásbörze mérnök műszaki egyetem