Világgazdaság

Megelőzhető a méhnyakrák miatti halálozás

Európában 60 ezer nő betegszik meg évente a halálos kórban, a betegek fele veszti életét a méhnyakrák miatt. Nálunk ötszázan halnak meg a kórban évente. Pedig a betegség a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazásával megelőzhető.

A méhnyakrákban szenvedők egyharmada a 15-45 év közötti nők köréből kerül ki, pedig a betegség a szűrés és az oltás együttes alkalmazásával megelőzhető - hangzott el az Egészséges Ifjúságért Alapítvány mai tájékoztatóján. Kelet-Európában jóval magasabb a megbetegedések és az ebből következő halálozások száma a fejlett világhoz képest. Romániában például 11-szer nagyobb a veszélye annak, hogy egy nő méhnyakrákban veszti életét, mint Finnországban, ugyanakkor Litvánia esetében 8-szor, míg a bolgár nők 7-szer nagyobb rizikónak vannak kitéve.

Magyarországon is közel 500 nő hal meg évente méhnyakrákban. A számok mögött elsősorban az áll, hogy Nyugat-Európában és a skandináv régióban jóval fejlettebb szűrő és oltási programok működnek, amelyekkel elérték, hogy a nők és a serdülő lányok többsége figyel erre a súlyos problémára.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét célja, hogy minden nő számára egyértelművé váljon: a méhnyakrák védőoltással és rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatal megelőzhető.

Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány ezért tavaly szeptemberben elindította az „Anya-lánya programot”, mely nyitányaként elkészült a www.anyalanya.hu weboldal azért, hogy eloszlassa a nők körében keringő tévhiteket, és hitelesen tájékoztassa a felelős édesanyákat és lányaikat. A weboldal legfontosabb üzenetei: a méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) ún. magas kockázatú törzsei okozzák, a megbetegedések 70 százalékáért a 16-os és 18-as típusok felelősek. Ugyanakkor jó hír, hogy ezen vírusok ellen már forgalomban van oltóanyag, amit fiatalok lányok és felnőtt nők egyaránt kérhetnek, a feltétel csupán az oltás előtt negatív nőgyógyászati citológiai lelet. Senki ne hagyja figyelem nélkül ezt a lehetőséget, hiszen minden aktív szexuális életet élő nő veszélyeztetett : az adatok szerint a felnőtt nők 80 százaléka életében legalább egyszer megfertőződik HPV-vel.

A program legfontosabb üzenete az, hogy a méhnyakrák napjainkban szinte teljes egészében megelőzhető a védőoltással és a rendszeres szűréssel.

HPVKöltségvetés 2012-2013 méhnyakrák