Világgazdaság

Mai visszahívás: Légzsákgondok a Hondánál

A Honda újabb 437 700 autót hív vissza a légzsákok meghibásodása miatt. A második legnagyobb japán autógyár 2008 végén jelentett be először visszahívást emiatt, ám az mindössze 4 ezer gépkocsit érintett.

A visszahívott Honda Accord és Civic szedánok légzsákjai túlzottan felfúvódhatnak vagy felrobbanhatnak, a kirepülő fémszilánkok életveszélyes sérüléseket okozhatnak – ez áll a 2008-ban kezdődő visszahívási program hátterében. A Honda akkor 4 ezer autót rendelt vissza, majd 2009 újabb 510 ezer járművet vont be. A most bejelentett, 437 700 autót érintő visszahívás már nem csak az Észak-Amerikában, hanem az Ausztráliában, Japánban, Mexikóban és Tajvanon futó autókat is magába foglalja – tudósít a BBC.

A mai bejelentés nyomán a 2001-ben és 2002-ben gyártott Accord és Civic modellek mellett az Odyssey, a Pilot, a CL, a CR-V és a 2002-es Acura TL típusok is visszahívásra kerülnek.  A légzsákok hibás működésével eddig 11 balesetet hoztak összefüggésbe.

A Honda két hónapon belül a második jelentős visszahívást jelenti be: a múlt hónapban 650 ezer ferdehátút hívott vissza világszerte, mert a Fit, Jazz, illetve City típusokban az ablakmozgató motor meghibásodása miatt tűzveszély alakulhatott ki.

A Honda részvényeinek árfolyama esni kezdett a hírek hatására. Az újabb visszahívás különösen annak fényében kínos, hogy a cég most kihasználhatná a Toyota hatalmas visszahívás-sorozatából eredő piaci hátrányt.

A második legnagyobb japán autógyár – legtöbb riválisával ellentétben – a 2008-as, válság-sújtotta évet is pluszban zárta, 2009 utolsó negyedévében pedig megháromszorozta profitját. A 2010 márciusában végződő üzleti évben a cég jelenleg 2,9 milliárd dolláros profitra számít, ez csaknem kétszerese az előző évben jelentett eredménynek. A Honda 3,4 millió autó eladását tervezi 2010-ben, 0,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző pénzügyi évben.

Honda visszahív Accord Fit Jazz