Világgazdaság

Merrill Lynch: jövőre lehet észt euró, utána a magyarok jöhetnek

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Észtország elsőrendű, "A mínusz/A-2"-es államadós-besorolásainak kilátását csütörtökön a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő, arra a véleményére hivatkozva, hogy az észt kormány stabilizálta a közfinanszírozási helyzetet, és ez jelentősen növeli a jövő évi euróövezeti csatlakozás esélyét. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint Észtország után Magyarország következhet a csatlakozók sorában.

A Standard & Poor''s a kilátásjavítás bejelentéséhez fűzött csütörtöki londoni elemzésében azt írta: becslése szerint az észt államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 2,6 százaléka volt, és várhatóan az idén is hasonló szinten marad. A bruttó államadósság emelkedni fog, de jó eséllyel 2013-ban sem haladja meg a 13 százalékot - áll az S&P előrejelzésében.

A cég szerint mindezek alapján "nagyon valószínű", hogy Észtországot 2011-ben felveszik az euróövezetbe.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings a múlt héten szintén stabilra javította negatívról az észt kilátást, ugyancsak a jövő januári észt eurócsatlakozás "növekvő valószínűségére" hivatkozva.

A Fitch múlt heti elemzése szerint azonban még mindig fennáll a kockázata annak, hogy az uniós hatóságok elutasítják Észtország euróövezeti felvételi kérelmét, tekintettel arra, hogy a maastrichti feltételrendszer a "fenntartható" költségvetési és inflációs teljesítményt írja elő.

Észtország esetében viszont bizonytalan, hogy a súlyos okozta defláció összeegyeztethető-e a fenntartható inflációs teljesítmény követelményével.

Ugyanígy az észt eurócsatlakozás jóváhagyása ellen szólhat a középtávú költségvetési terv hitelességének uniós elbírálása során az, hogy az észt kormány egyszeri intézkedésekkel csökkentette a 2009-es államháztartási deficitet - állt a Fitch Ratings minapi londoni elemzésében.

Más nagy londoni házak szerint Görögország költségvetési és adósságproblémái is megnehezíthetik az euróövezeti tagjelöltek, köztük Észtország helyzetét a valutauniós csatlakozás szempontjából.

A Barclays Capital befektetési csoport nemrégiben kiadott helyzetértékelésében azt írta: a Görögországgal kapcsolatos problémák különösen Észtországnak jöttek nagyon rosszkor, tekintettel arra, hogy a balti köztársaság már 2011-ben csatlakozni szeretne az euróövezethez.

A ház londoni elemzői szerint Görögország most már erőteljes példaként szolgálhat a szkeptikusoknak - különösen a valutauniós jegybankon (EKB) belül -, akik az euróövezet további bővítésének halasztását pártolnák. Ez a tábor most erősebb helyzetben lesz azokkal szemben, akik politikai meggondolásból hajlamosak lennének kedvező módon elbírálni például Észtország felvételi kérelmét - állt az elemzésben.

A Barclays Capital emellett szintén arra a következtetésre jutott, hogy ha Észtország teljesíti is a maastrichti csatlakozási feltételeket, az észt gazdaság mély recessziója és a még hátralévő egyensúlyjavító lépések szükségessége fenntarthatósági kérdéseket vet fel.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének csütörtökön kiadott előrejelzése szerint ugyanakkor a jövőre várhatóan belépő Észtország után Magyarország lehet a következő euróövezeti csatlakozó a térségből.

A ház szerint Magyarország az egyetlen, nem kötött árfolyampolitikát alkalmazó ország a régióban, amelyiknek esélye van a maastrichti feltételrendszer teljesítésére 2011-2012-ben, miután az IMF-program alapján végrehajtott jelentős kiigazítással a magyar strukturális államháztartási egyenleg lett a legjobb a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoport egészén belül.

A BoA-ML szerint "erőteljes politikai ráció" is szól a gyors magyar eurócsatlakozás mellett, mivel ez a legerőteljesebb olyan gazdaságpolitikai cél, amely garantálhatja a következő - minden valószínűség szerint a Fidesz vezette - kormány újjáválasztását.

Az eurócsatlakozás magyarországi lakossági támogatottsága ugyanis jelenleg magasabb, mint bármelyik magyar politikai párté, így az a kormány, amelyik beviszi Magyarországot az euróövezetbe, népszerűsége egyértelmű növekedésére számíthat - áll a Bank of America-Merrill Lynch csütörtöki londoni elemzésében.

Ha a következő kormánynak eltökélt szándéka lesz az euróövezeti csatlakozás, az 2014 januárjáig megvalósítható, és ezzel az akkori kormány támogatottsága éppen az abban az évben esedékes választások előtt erősödhet - írták a BoA-ML londoni elemzői.

 

 

 

Szurgut EGIS Nyrt. Orbán Viktor Magyarország Észtország országgyűlési választások 2010 Szilvásy György euró euróbevezetésSony tömegközlekedés Equilor